Centralno prezračevanje

Filter izdelkov

Zakaj vgraditi centralno prezračevanje v novogradnje? 

Novogradnje in stavbni elementi z novimi tehnologijami obdelave so dosegli visoke nivoje izolativnosti. Ta prinaša plus v denarnico, na dolgi rok pa hermetično zaprti prostori nimajo primerne izmenjave zraka.

Zakaj je to pomembno? Kadar vlažnost v prostoru ni ustrezna, se pojavi plesen in zatohel vonj. Vse to negativno vpliva na kakovost bivanja, počutje in sposobnost za delo in še slabše - neugodno vpliva tudi na vaše zdravje.

Zatesnjenost stavbe torej povzroča konflikt. Po eni strani sicer preprečuje uhajanje toplote, po drugi pa onemogoča zadostni količini svežega zraka da vstopi v prostor.

Približno 4 x 5min / dan...

bi morali odpreti okna za naravno prezračevanje, kar seveda ni ekonomično, niti ne praktično. Pri naravnem prezračevanju, torej z odpiranjem oken, se izgubi preko 50% ogrevalne energije! 

Rešitev je centralno prezračevanje z rekuperacijo. To je sistem, ki uporablja toploto že izrabljenega zraka, preden ta zapusti stavbo. Sveži zrak torej prihaja v prostor brez izgube energije, za prezračevanje pa ne potrebujete na stežaj odpirati oken in skoznje metati energije in denarja.

Zagotovljena pomoč pri nakupu
in Veto Group garancija zadovoljstva!

Niste prepričani kako rešiti prezračevanje za vaš dom ali podjetje? Potrebujete nasvet? Stopite v kontakt z nami in z veseljem bomo poiskali najboljšo rešitev za vas. Pričakuje vas:

 • Strokovna ekipa
 • Več kot 30 let izkušenj na področju ogrevanja in hlajenja
 • Visoko kakovostna ponudba najboljših znamk
 • Svetovanje, prilagojeno vašim življenjskim potrebam

 

 

Centralni rekuperator in njegove koristi

Vgradnja centralnega rekuperatorja prinaša naslednje prednosti:

 • Boljša kvaliteta zraka 
 • Manjša izguba toplote
 • Manjša poraba energije
 • Prihranek pri ogrevanju
 • Onemogočanje prekomerne vlage in zidne plesni v prostorih
 • Zmanjšanje škodljivih emisij, prašnih delcev, neprijetnih vonjav
 • Olajšanje za alergike, blagodejni učinek na dihala 
 • Bistveno boljši bivanjski pogoji in vaše dobro počutje

Kako deluje centralno prezračevanje? 

Izraz centralno prezračevanje pogosto poimenujemo tudi centralni prezračevalni sistem ali pa tudi centralno prezračevanje z rekuperacijo. Srce centralnega prezračevanja predstavlja centralna prezračevalna naprava ali rekuperator, ki je običajno nameščen v kurilnici ali pa na podstrešju, od tam pa je treba speljati cevi za dovod in odvod zraka do posameznih prostorov v stavbi in tudi ven iz stavbe. Tako celoten sitem dopolnjujejo distribucijski prezračevalni elementi, kot npr. cevi, prezračevalne komore, razdelilne komore, rešetke za zajem in izpust zraka, regulatorji pretoka, dušilec zvoka, prezračevalni ventili in rešetke.

Centralni prezračevalni sistem zajema svež zunanji zrak preko rešetke, ki je običajno nameščena na fasadi. V centralni prezračevalni napravi vgrajen toplotni izmenjevalec poskrbi za prenos toplote odvodnega zraka na dovodni (v poletnem času ravno obratno) in tako omogoči, da toplotna ostaja v stavbi. Ogret, svež in čist zrak se nato dovaja preko cevnega sistema v bivalne prostore (spalnica, dnevna soba, pisarna…). Iz kopalnic, kuhinje in drugih podobnih prostorov se istočasno odvaja umazan zrak, poln neprijetnih vonjav, CO2 ter vlage. Slednji v centralni prezračevalni napravi odda toploto in preko odvodnih cevi zapusti stavbo. Na ta način centralna prezračevalna naprava izkoristi do 90 odstotkov toplote, ki bi se drugače izgubila skozi odprta okna. 

Kaj je entalpijski toplotni izmenjevalec in kaj omogoča? 

Relativna vlažnost v prostoru pomembno vpliva na vaše počutje in kvaliteto bivanja. Optimalna vlažnost v prostoru je med 40 in 60%. V kolikor je višja, tvegate nastanek plesni, ko pade pod optimalno mejo, pa povzroča suho kožo, sluznico, negativno vpliva na dihala ipd.

Nekatere centralne prezračevalne naprave so opremljene z entalpijskim prenosnikom toplote, ki del vlage iz odpadnega zraka vrne v čist dovodni zrak in ga ponovno vpihuje v prostore. Entalpijski prenosnik toplote torej poleg toplote svežemu zraku vrne tudi del vlage, kar se v praksi dobro obnese predvsem v zimskem obdobju, ko je zrak še posebno suh.

Dobro je vedeti, da vlago v prostoru ustvarjamo sami z dihanjem, kuhanjem, kopanjem, pranjem in sušenjem perila in z drugimi dejavnostmi v vsakdanjem življenju. Tudi rastline ustvarjajo določeno vlago. V kolikor vlage pozimi ne proizvedemo dovolj in je v prostorih suh zrak, se moramo zavedati, da tudi entalpijski prenosnik toplote svežemu zraku ne more vrniti veliko vlage.

Različni tipi centralnih prezračevalnih sistemov

Na voljo so prilagojene rešitve centralnega prezračevanja, za stanovanja, stanovanjske hiše večnadstropne stavbe ter manjše poslovne objekte. Centralni rekuperator se običajno namesti na steno, nekateri rekuperatorji pa se lahko vgradijo podometno, v spuščeni strop.

Na voljo je tudi unikatna rešitev za varčne hiše. Kompaktna toplotna črpalka zrak/voda s prezračevalnim sistemom v eni napravi združuje štiri različne funkcije – centralno prezračevanje, ogrevanje prostorov, pripravo tople sanitarne vode ter pohlajevanje prostorov v poletnih dneh. Kompaktni multitalent »4 v 1«, je namenjen za nizkoenergijske in pasivne hiše z nizkotemperaturnim ogrevanjem.

Centralna rekuperacija in cena

Investicija v centralno prezračevanje za 200 m² veliko hišo se okvirno giblje med 6.000 do 9.000 eur.

V kolikor se odločite za vgradnjo kompaktnega multitalenta »4 v 1«, pa je investicija še nekaj tisočakov višja.

Naj vaš prezračevalni sistem poskrbi za prezračevanje namesto vas. Prepih in izguba energije zaradi prezračevanja oken, pri katerih se izgubi več kot 50 odstotkov toplote, sta preteklost. Hkrati pa brez redne menjave zraka, vsebnost kisika v prostorih pade, poveča se koncentracija CO2 in onesnaženost, česar pa si namreč nihče ne želi. Vgradnja centralnega prezračevalnega sistema bo preprečila vaše nelagodje in zagotovila kakovosten zrak v prostorih in posledično vaše dobro počutje.

Če še vedno menite, da je prezračevalni sistem predrag oz. investicija previsoka, imamo pozitivno vest. Učinkoviti prezračevalni sistemi Stiebel Eltron dosegajo najvišje standarde kakovosti in so zato ob vgradnji subvencionirani s strani Eko sklada. Celotna investicija v prezračevalni sistem se tako dodatno zniža za 20% oz. največ za do 2000 eur.