Filter izdelkov

Kakšen dimnik potrebujem? 

Dimnik je zelo pomemben del ogrevalnega sistema in ga poznamo toliko časa, kot je staro ogrevanje s pečjo. Tehnološki napredek peči in ogrevalnih sistemov je terjal tudi razvoj dimnikov. 

Ne glede na to ali gre za novogradnjo ali le za sanacijo dimniškega sistema, izbor primernega dimnika določa:

Vir ogrevanja 

V kolikor boste stavbo ogrevali z lesno biomaso, je potrebno vgraditi dimnik iz nerjavečega jekla (inox). Za odvod dimnih plinov iz kondenzacijskih peči pa so bolj primerni dimniški sistemi iz plastike.

Izračun oz. pravilno dimenzioniranje dimnika

Na osnovi vrste in toplotne moči kurilne naprave, podatkov o dimnih plinih, predvidene lokacije dimnika itd., je potrebno določiti premer, višino in sestavne dele dimnika.

Vgradnjo dimnika prepustite strokovno usposobljenim obrtnikom, saj je pravilna montaža zelo pomembna. Za varno in zanesljivo delovanje celotnega ogrevalnega sistema je nujno potrebno upoštevanje navodil za uporabo s strani proizvajalca dimniškega sistema ter s strani proizvajalca vgrajene peči. 

Zagotovljena pomoč pri nakupu
in Veto Group garancija zadovoljstva!

Potrebujete dimnik za vaš dom ali podjetje. Potrebujete usposobljenega obrtnika? Stopite v kontakt z nami in z veseljem bomo poiskali najboljšo rešitev za vas. Pričakuje vas:

 • Strokovna ekipa
 • Več kot 30 let izkušenj na področju ogrevanja in hlajenja
 • Visoko kakovostna ponudba najboljših znamk
 • Svetovanje, prilagojeno vašim življenjskim potrebam

 

 

Enoslojni in troslojni dimniki iz nerjaveče pločevine

Enoslojni dimniki iz nerjaveče plemenite pločevine so primerni zlasti za sanacije obstoječih dimnikov ter njihovo predelavo. 

Ustrezno dimenzionirani in pravilno vgrajeni dimovodni elementi lahko obratujejo priključeni na kurilne naprave na trda goriva, olje ali plin, kjer konstantna temperatura dimnih plinov ne presega 400°C in delujejo v podtlaku. Enoslojni dimniki ustrezajo torej plinskim kotlom, pečem na olje/plin  z gorilcem, kotlom na lesno biomaso, štedilnikom, kaminom, ognjiščem itd.

Troslojni dimniki iz nerjaveče plemenite pločevine so primerni zlasti za gradnjo novih dimnikov in nadtlačnih odvodnikov dimnih plinov. Dimniški sistem je običajno nameščen zunaj ob objektu, v nekaterih primerih pa tudi v notranjosti zgradbe.

Dimovodni elementi so sestavljeni iz treh slojev: notranja tuljava, izolacija in zunanja tuljava. Izolacija med dvema cevema je iz mineralne volne debeline 25 ali 50 mm. Izolacija je negorljiva in odporna na visoke temperature.

Ustrezno dimenzionirani in pravilno vgrajeni troslojni dimniki lahko obratujejo priključeni na kurilne naprave na trda goriva, olje ali plin, kjer konstantna temperatura dimnih plinov ne presega 400°C in delujejo v podtlaku. 

Plastični dimniki

Dimniki iz plastike se uporabljajo za odvod dimnih plinov iz kondenzacijskih in nizkotemperaturnih kotlov z največjo temperaturo dimnih plinov 120°C. Primerni so za nove dimnike, obnovo obstoječih dimnikov in odvodnikov, ter možnost za vgradnje znotraj ali zunaj. 

V katerih primerih je potrebna sanacija dimnika? 

Sanacija obstoječega dimnika oz. njegova predelava se običajno izvede vsaj v primeru:

 • Nezgod na dimniškem oz. ogrevalnem sistemu 
 • Pojava črnih lis na notranjih zidovih dimnika
 • Zaznave neprijetnih vonjav
 • Menjave kurilne naprave
 • Prehoda na drugo vrsto goriva
 • Priporočila oz. odreditve dimnikarske službe 

Kako pogosto vas mora obiskati dimnikar?

Dimnikar izvede prvi pregled dimnika in vgrajene kurilne naprave, kadar gre za novogradnjo ali pa za prenovo ogrevalnega sistema. Kako pogosto je potrebno izvajati redne preglede dimnika in vaše peči s strani dimnikarja po tem, zavisi vsaj od naslednjih dejavnikov:

 • Vrste vgrajene peči 
 • Kateri vir ogrevanja uporabljate (kurilno olje, zemeljski plin, polena, sekanci, peleti)
 • Toplotne moči vgrajene peči
 • Pogostosti obratovanja peči

Obisk dimnikarja in pregled vaše kurilne naprave z njegove strani je predvsem namenjen temu, da se zagotovi varno in učinkovito obratovanje vaše peči in celotnega ogrevalnega sistema. S tem se želi preprečiti nesreče, ki se na žalost dogajajo prepogosto.