Filter izdelkov

Poudarek na varovanju okolja 

Cilj nas vseh je zmanjšati negativne vplive na okolje. Klima naprava je okolju prijaznejša ko:

  • Dosega visok razred energijske učinkovitosti, kot so npr. A+, A++,…
  • Uporablja okolju prijazno in učinkovito hladilno sredstvo, kot je npr. R32

Notranja klima brez zunanje enote

Klimatska naprava brez zunanje enote je odlična izbira za vse, ki bodisi zaradi estetskih, prostorskih ali drugih razlogov posežejo po tej alternativni obliki klimatske naprave. Notranja klimatska naprava je kompaktna in lična, montaža pa je enostavna. Še posebej primerna je za ogrevanje in hlajenje manjših prostorov.

Notranje klime brez zunanje enote so pogosto uporabljene v stanovanjskih blokih brez zunanjega prostora ali pri objektih z omejitvami zunanjih sprememb zgradbe, kot so tiste s spomeniškim varstvom.

Klimatska naprava brez zunanje enote
klima brez zunanje enote

Načini delovanja in funkcije klimatske naprave

Naprave imajo več načinov delovanja: hlajenje, ogrevanje, razvlaževanje prostora in avtomatsko obratovanje. Z njimi zagotavljajo najvišjo stopnjo udobja bivanja, upravljanje pa je enostavno.

Nekatere klimatske naprave brez zunanje enote imajo tudi dodatne funkcije, kot so:

  • Nastavitev spanja / noči Sleep
  • Časovna nastavitev Timer
  • Samodejni ponovni zagon v primeru prekinitve električnega toka
  • WiFi vmesnik za upravljanje klimatske naprave preko pametnega telefona

Odvod zraka pri klimi

Klimatska naprava brez zunanje enote deluje na podoben način kot bolj poznana in pogostejša split klimatska naprava, ki ima zunanjo in notranjo enoto.

Split naprave odvajajo topel zrak preko zunanje enote, za klime brez zunanje enote pa je potrebno zagotoviti stenske cevne odprtine za dovod in odvod zraka.

Odvod zraka pri klimi
Klimatska naprava brez zunanje enote

Odvod kondenza pri klimi brez zunanje enote

Pri namestitvi klimatske naprave je nujno potrebno urediti odvod kondenza, saj tako v načinu ogrevanja in hlajenja klimatske naprave nastaja kondenzna voda. V nasprotnem primeru bo voda tekla mimo za to namenjenih odtokov in nam povzročila škodo.

Cev za odvod kondenza klime se priključi na zadnji del enote skladno z navodili proizvajalca. Praviloma mora cev imeti padec, ki ne sme biti manjši od 5 odstotkov, saj le tako zagotovimo, da kondenzna voda ne zastaja. Najpogosteje se odvod kondenza oz. cev usmeri v odtočni žleb ali po fasadi objekta do primernega prostora, kamor lahko ta voda odteka oz. se zbira. Redkeje se odvod kondenza spelje do bližnjega odtoka v kopalnici ali kuhinji.

Vrste notranjih klimatskih naprav brez zunanje enote

Notranje klime brez zunanje enote lahko najdemo v različnih oblikah, na splošno pa se delijo na prenosne in pritrditvene oz. fiksne naprave.

Fiksne notranje klimatske naprave montiramo na steno ali pod strop in nam ne zavzamejo talnega prostora.

Prenosne naprave so zavoljo priročnosti manjše in ne zahtevajo posegov v stene stanovanja, hkrati pa so tudi manj zmogljive. Zrak zajemajo kar iz prostora, odvod zraka pa običajno nastavimo kar skozi okno.

klimatska naprava brez zunanje enote