Izbira peči je velik korak, saj se odločate o investiciji, ki vam bo služila prihodnjih 20 in več let. Peč oz. vaš ogrevalni sistem je namreč srce vašega doma, stalno delujoč aparat in mora delovati zanesljivo, vse dni v letu. 

Za vašo lažjo odločitev, smo vam pripravili pregled nad različnimi vrstami peči. Izberite tisto, ki je primerna vašemu življenjskemu slogu in okolju, v katerem živite!

Pred svojo odločitvijo premislite o sledečih dejavnikih:

 • Dostop do energenta
 • Energijska učinkovitost stavbe 
 • Želja po udobju, preprosti uporabe in načinu vzdrževanja peči
 • Primerjava višine investicij in stroškov porabe določenega energenta
 • Zahtevan prostor za namestitev peči in morebitni prostor za skladiščenje energenta
 • Ali je potreben dimnik in kakšno je njegovo vzdrževanje
 • Dobava in plačilo energenta: mesečni stroški ali letni strošek nabave
 • Vpliv na okolje
Peči na drva
Peči na drva
Peči na pelete
Peči na pelete
Peči na sekance
Peči na sekance
Plinske peči
Plinske peči
Peči na olje
Peči na olje

Plinske peči

Z razlogom pogost način ogrevanja 

Ogrevanje gospodinjstev z zemeljskim plinom je priljubljeno in ima v Sloveniji pomemben delež. Zemeljski plin sodi med najmanj škodljiv energent v nizu fosilnih goriv. V kolikor ima objekt dostop do plinovodnega omrežja, je odločitev o ogrevanju na zemeljski plin velikokrat najbolj racionalna. Sodobne plinske peči s kondenzacijsko tehnologijo omogočajo:

 • Najvišje udobje bivanja
 • Izjemno visoke izkoristke
 • Zelo enostavno vzdrževanje
 • Varčno porabo energije
 • Čisto in varno ogrevanje 
 • Zelo hitro povračilo investicije v primeru prenove ogrevanja

Kondenzacijske plinske peči zavzamejo zelo malo prostora. Poleg tega je investicija v plinsko kondenzacijsko peč nekajkrat nižja v primerjavi z investicijo v druge peči oziroma ogrevalne naprave, saj vgradnjo tehnološko napredne plinske peči lahko izvedete že za dobrih 3.000 evrov, kar pa pomeni tudi hitro povračilo stroškov oz. investicije.

Peči na drva

Unovčimo naravno, obnovljivo in domače gorivo 

Po podatkih Zavoda za gozdove Slovenije, gozd prekriva preko 58% Slovenije, kar nas uvršča med tri najbolj gozdnate države v Evropi. Imamo preko 400.000 lastnikov gozdov in praktično skoraj vsak slovenski kraj leži v bližini gozda. Slovenci smo torej tesno povezani z gozdom. Glavni proizvod gozda je les, obnovljiv in domač energetski vir, ki se sicer uporablja na številnih področjih, nadvse dobrodošel pa je tudi v segmentu ogrevanja naših domov. 

Napredna tehnologija peči na drva danes zagotavlja učinkovito, zanesljivo, varčno, prijazno do okolja ter tudi vse bolj udobno toplotno oskrbo naših domov. Najsodobnejše uplinjevalne peči na drva sledijo visokim ekološkim standardom, ogrevanje na drva pa pomeni pravzaprav korak na poti varovanje okolja, saj je les vsaj CO2 nevtralen oz. nekateri dokazujejo, da celo okolju koristen. Pomembno dejstvo, ki govori v prid ogrevanju s pečjo na drva je cena samega lesa, ki je v primerjavi z ostalimi cenami goriv zelo ugodna ter dolgoročno stabilnejša.

Peči na pelete

Za ogrevanje starejših in energetsko potratnih hiš

Peleti so standardizirani, valjasti zvitki, ki so sestavljeni iz 100% naravnih ostankov lesa. So zelo gosti in imajo zelo nizko vsebnost vlage (pod 10 %). To omogoča zelo visoke izkoristke pri zgorevanju. To lesno gorivo je v primerjavi s fosilnimi gorivi (predvsem kurilno olje, UNP, elektrika…) bistveno cenejše in tudi skozi časovno obdobje cenovno stabilnejše. In vsem znano, Slovenija je dežela gozdov, les pa lahko pametno izkoristimo za ogrevanje naših domov.

Moderne in avtomatizirane peči na pelete obratujejo na visokih temperaturah, kar omogoča odlično izgorevanje lesne biomase, posledično pa so emisije spuščene v zrak minimalne. Tehnološko napredni kotli na pelete danes zagotavljajo avtomatizacijo in samodejno obratovanje peči, zato je uporabo peči na pelete mogoče primerjati s pečmi na plin ali na kurilno olje. Vendar ima ta tehnologija določene prednosti kot so npr. optimalna izraba razpoložljivih virov, varčna poraba in manjše obremenitve okolja. Tako hitro ugotovimo, da je ogrevanje na pelete upravičeno priljubljeno tako za nove stavbe, predvsem pa za starejše in energetsko potratne hiše.

Peči na sekance: za večje porabnike  

Ogrevanje na sekance je ekološki in najcenejši način ogrevanja med vsemi ogrevalnimi sistemi. To lesno gorivo je vsaj CO2 nevtralno, torej okolju zelo prijazno, izdelano je lokalno ter ni odvisno od nihanj cen nafte, plina ali elektrike. Na drugi strani pa je investicija v celoten sistem s kakovostno pečjo na sekance v primerjavi z ostalimi pečmi najvišja. 

Relativno visoka investicija v peč na sekance zahteva temeljit razmislek o smotrnosti ogrevanja na to lesno biomaso. Danes se uporabniki za izbiro sodobne peči na sekance odločajo predvsem kadar:

 • Žvijo v večji ali večdružinski hiši in imajo poleg te stavbe še druga gospodarska poslopja, kmetijske, gozdarske ali turistične objekte, ki so potrebni ogrevanja.
 • Imajo v lasti gozd ali se ukvarjajo z dejavnostjo, kjer nastajajo lesni odpadki.

Peči na olje

Ali je lahko vgradnja peči na olje razumna rešitev?

Podnebne razmere, dejavniki okolja, zahtevani pogoji stavbe po toploti ter življenjske okoliščine vsakega gospodinjstva se razlikujejo od primera do primera. 

Vgradnja peči na olje je lahko najprimernejša odločitev, še posebej kadar objekt oz. uporabnik:

 • nima dostopa do mestnega plina
 • nima dostopa do lastne lesne biomase
 • fizično ali časovno ne zmore upravljati s poleni ali peleti, torej nalagati gorivo, polniti zalogovnik, čistiti kurišče…
 • nima finančne zmožnosti za investicijo v toplotno črpalko 
 • išče rešitev za energetsko zelo potratno stavbo, kjer toplotna črpalka ne more samostojno zagotoviti dovolj potrebne toplote 
 • želi udobno in preprosto ogrevanje, kjer nima praktično skoraj nič dela.

 

Kurilno olje je fosilno gorivo, ki obremenjuje okolje z emisijami toplogrednih plinov. Zaradi tega je sprejemljiv vir ogrevanja le, če ga koristijo sodobne in kakovostne peči na olje.   Vsekakor mednje sodijo peči na olje s kondenzacijsko tehnologijo, ki izrabljajo energijo dimnih plinov in s tem dosegajo res visoke izkoristke delovanja. Ta način ogrevanja lahko uporabljajo vsa gospodinjstva, ki imajo:

 • prostor za peč in grelnik tople sanitarne vode,
 • rezervoar za skladiščenje kurilnega olja 
 • ustrezen dimnik.

Tako je vgradnja peči na olje večkrat edina smiselna rešitev, ki pa je lahko tudi:

 • cenovno dostopna
 • racionalna
 • v skladu z vsemi aktualnimi strogimi evropskimi direktivami.

 

 

Kaj bo prinesla prihodnost? 

Prihodnost je jasna: učinkovita raba energije (URE) in izkoriščanje obnovljivih virov energije (OVE)

Ogrevanje domov in stavb v slovenskem prostoru vse bolj temelji na izkoriščanju obnovljivih virov energije. Toplotne črpalke, solarni sistemi, sodobne peči na drva, peči na sekance, peči na pelete ter fotovoltaika so ogrevalne naprave in sistemi, ki nam zagotavljajo toploto v današnjem času. Stare in tehnološko zastarele plinske peči in peči na olje se poslavljajo. Nadomeščajo jih peči, ki izkoriščajo obnovljive vire energije ter sodobne kondenzacijske plinske peči, ki dosegajo visoke izkoristke delovanja.  

Pa vendar je potrebno poudariti, da je osnovno vodilo do zmanjšanja porabe energije, med drugim čim boljša energetska učinkovitost stavbe. Torej dobra izolacija stavbe, kakovostna okna in streha ter čim manj toplotnih mostov so temelj in obenem pot po kateri stopamo z namenom, da postanemo energetsko učinkoviti in okolju prijaznejši. Torej, ko dosežemo, da je stavba dovolj energetsko učinkovita, izbor energenta za ogrevanje z vidika porabe niti ni več tako pomemben. Poraba je v vsakem primeru majhna, zato na izbiro peči bolj pomembno vplivajo drugi dejavniki, ki smo jih že omenili zgoraj na začetku.

Zagotovljena pomoč pri nakupu
in Veto Group garancija zadovoljstva!

Niste prepričani, katerega od ogrevalnih sistemov bi izbrali? Stopite v kontakt z nami in z veseljem bomo poiskali najboljšo rešitev za vas. Pričakuje vas:

 • Strokovna ekipa 
 • Več kot 30 let izkušenj na področju ogrevanja in hlajenja
 • Visoko kakovostna ponudba najboljših znamk
 • Svetovanje, prilagojeno vašim življenjskim potrebam