Toplotne črpalke za ogrevanje in hlajenje

Toplotne črpalke so varčne ogrevalne naprave, s pomočjo katerih lahko energijo iz okolja učinkovito pretvorite v toploto doma in/ali sanitarne vode. Toplotna črpalka za ogrevanje prostorov ali sanitarne vodo izkorišča brezplačno energijo iz narave: zrak, zemljo in vodo. Za del vložene električne energije ustvari tudi do pet delov toplotne energije. S tem iz okolice pridobi tudi do 85% brezplačne energije, le preostali del pa je elektrika, ki jo je potrebno plačati.

Toplotne črpalke zrak voda
Toplotne črpalke zrak voda
Toplotne črpalke zemlja voda
Toplotne črpalke zemlja voda
Toplotne črpalke voda voda
Toplotne črpalke voda voda
Kompaktne toplotne črpalke zrak/voda s prezračevalnim sistemom
Kompaktne toplotne črpalke zrak/voda s prezračevalnim sistemom
Hibridni sistemi
Hibridni sistemi
Toplotne črpalke za sanitarno vodo
Toplotne črpalke za sanitarno vodo

Kje se toplotne črpalke uporabljajo?

Uporabnost toplotnih črpalk je v praksi resnično široka. Toplotne črpalke se vgrajujejo v enostavne objekte, kot so npr. hiša, stanovanje, vila in vikend, manjši poslovni objekt. Montirajo se tudi v večje in kompleksnejše objekte kamor lahko prištejemo večji poslovni objekt, hotel, trgovine, športni objekt, dom za starejše, bolnišnice, kulturne ustanove, šole, vrtce itd…

Toplote črpalke so izredno primerne za novogradnje kot so npr. vse energijsko varčne hiše, nizkoenergijske in pasivne hiše, torej vsi sodobni objekti. Primerne so za večino prenov ogrevanja. Prenova hiše ali obnova drugih objektov ter prenova ogrevanja z vgradnjo toplotne črpalke namreč daje možnost za velike prihranke pri stroških ogrevanja.

toplotne črpalke za ogrevanje in hlajenje v pritličju

Kaj toplotne črpalke omogočajo?

Toplotne črpalke so v zadnjih dveh desetletjih močno pridobile na pomenu, saj se čedalje več ljudi odloča, da z njimi ogrevajo in/ali hladijo svoje domove ter pripravljajo toplo sanitarno vodo.

Toplotne črpalke omogočajo:

 • Ogrevanje prostorov, ki je lahko visokotemperaturno (radiatorsko ogrevanje) ali nizkotemperaturno (talno, stensko ogrevanje). 
 • Hlajenje prostorov preko ventilatorskih konvektorjev.
 • Pohlajevanje prostorov preko stropnega, stenskega ali talnega sistema.
 • Pripravo tople sanitarne vode.

Vrste toplotnih črpalk

Glede na vrsto energije, ki jo toplotna črpalka izkorišča, se uporabljajo:

Na voljo so tudi toplotne črpalke za ogrevanje sanitarne vode. Veliko gospodinjstev namreč prostore ogreva s pečmi (peč na drva, peč na pelete, oljna peč in podobno), sanitarno vodo pa ogrevajo s pomočjo toplotne črpalke za sanitarno vodo.

zunanja enota pred hišo

Toplotne črpalke za ogrevanje in njihove največje prednosti

Zakaj so toplotne črpalke tako priljubljene in kateri so tisti pravi razlogi za njihovo vgradnjo in uporabo, na kratko pojasnjujemo v naslednjih točkah:

 • Nizki stroški ogrevanja in hlajenja zaradi izkoriščanja naravnih virov in učinkovitosti toplotnih črpalk.
 • Veliki prihranki pri stroških v primeru prenove ogrevanja s toplotno črpalko - nakup toplotne črpalke je investicija, ki se povrne v nekaj letih.
 • Za delovanje toplotne črpalke ne potrebujete dimnika, cisterne za olje, prostora za skladiščenje pelet, drv ali sekancev.
 • Ne boste se boste srečali s prahom, umazanijo, vonjavami, ognjem ali ogljikovim monoksidom.
 • Toplotna črpalka vam omogoča tudi pohlajevanje ali hlajenje, obstaja pa tudi naprava, ki vključuje tudi prezračevanje.

 

 

 • Enostavno upravljanje in minimalno vzdrževanje vam zagotavlja resnično udobje bivanja.
 • Na voljo v različnih možnostih namestitve (zunaj objekta, v objektu, split izvedba, kjer obstajata notranja in zunanja enota toplotne črpalke).
 • Na voljo v raznoraznih dimenzijah in lahko zasede zelo malo prostora.
 • Možnost subvencije ali ugodnega kredita Eko sklada.
 • Okolju in podnebju prijazna tehnologija: obnovljivi viri energije (OVE) in učinkovita raba energije (URE).

 

notranja toplotna črpalka

Kje oz. kam se vgradi in koliko prostora zavzame toplotna črpalka?

Toplotne črpalke imajo številne možnosti namestitve:

 1. Split oz. deljena toplotna črpalka ima zunanjo enoto nameščeno zunaj, notranjo enoto pa vgrajeno v objektu.
 2. Monoblok oz. kompaktna toplotna črpalka, kjer je celotna naprava nameščena zunaj objekta, v notranjih prostorih so le npr. grelnik sanitarne vode, zalogovnik v kolikor je potrebno, drugi drobni inštalacijski material...
 3. Toplotna črpalka za notranjo vgradnjo. V tem primeru je toplotna črpalka v celoti postavljena v notranjosti objekta. Zunaj hiše oz. objekta torej ni naprave, vrt ostaja nedotaknjen.

Toplotne črpalke so na voljo v številnih velikostih in oblikah, kar omogoča kar največjo prilagodljivost njene vgradnje.

Ali je toplotna črpalka primerna za vse hiše in objekte?

Čeprav imajo toplotne črpalke izjemno široko področje delovanja niso primerne za vgradnjo v prav vsak objekt ali hišo. Nekatere omejitve glede vgradnje toplotne črpalke lahko preberete tudi na naših podstraneh (toplotne črpalke zrak/voda, toplotne črpalke zemlja/voda, toplotne črpalke voda/voda)

Vredno je vsaj razmisliti tudi o vgradnji ostalih bolj konvencionalnih ogrevalnih naprav (peč na drva, peč na plin, peč na pelete, kotle na sekance…), še posebno, če imate na voljo drugi vir ogrevanja (sekanci, drva, zemeljski plin…).

Ali je toplotna črpalka primerna za vse hiše in objekte?
Kakšen je vrstni red obnove hiše in prenove ogrevanja?

Kakšen je vrstni red obnove hiše in prenove ogrevanja?

Kaj pride na vrsto najprej – okna, fasada, streha, toplotna črpalka?

Energetska sanacija objekta je v prvi vrsti smiselna predvsem zaradi prihranka pri energiji, v nadaljevanju pa tudi z vidika estetike in funkcionalnosti.

Vsekakor bi predlagali, da izvedete prvo energetsko sanacijo hiše, pri čemer je smiselno začeti s prenovo oken. Izkušnje kažejo, da pogosto že z zamenjavo oken in strehe dosežemo zelo dober energetski učinek. Naknadna vgradnja toplotne črpalke je več kot smiselna, saj se bodo stroški ogrevanja še dodatno zmanjšali, zagotovljeni bodo tudi optimalni pogoji za delovanje toplotne črpalke.

Predno se odločite za popolno energetsko prenovo objekta (okna, streha, fasada..), svetujemo temeljit razmislek o bodočem prezračevanju notranjih prostorov. Naše izkušnje opozarjajo na številne težave gospodinjstev s pojavi plesni, vlage, neprijetnim bivanjskim zrakom in posledično slabim počutjem stanovalcev po izvedeni energetski prenovi stavbe. Več o prezračevanju preberite na podstrani centralno prezračevanje.

Toplotne črpalke z Eko Sklad subvencijo

Za namestitev toplotne črpalke je možno dobiti Eko Sklad subvencijo ali pa kredit po subvencionirani obrestni meri. Slovenija v okviru evropskega zmanjševanja emisij CO2 nudi subvencije za toplotne črpalke za ogrevanje vseh vrst in za toplotne črpalke za pripravo sanitarne vode z zadostno učinkovitostjo.

Subvencijo za toplotno črpalko lahko preko različnih javnih pozivov koristijo tako fizične kot tudi pravne osebe. Povzetki pogojev za izdano subvencijo za toplotno črpalko so:

 • Izbrana toplotna črpalka mora imeti zadostno učinkovitost in mora biti na seznamu toplotnih črpalk Eko sklada
 • Toplotna črpalka mora biti vgrajena s strani registriranega monterja
 • Vlogo je potrebno popolno izpolniti in skupaj s prilogami običajno oddati pred začetkom del

Eko Sklad subvencija za toplotno črpalko znaša 20 – 50 % priznanih stroškov oz. od 1.000 do 5.000 EUR, odvisno od pogojev, ki jih izpolnjujete. V primeru menjave stare kurilne naprave z novo toplotno črpalko za centralno ogrevanje stanovanjske stavbe ste upravičeni do višje subvencije.

Podrobnejše informacije o subvenciji in kreditih s subvencionirano obrestno mero preverite na spletni strani Eko Sklada.

 

 

Zakaj toplotno črpalko izbrati v Veto Group?

Zakaj toplotno črpalko izbrati v Veto Group?

 • K vaši situaciji bomo pristopili celovito in strokovno ter ocenili ali je toplotna črpalka res najprimernejša rešitev za vaš objekt.
 • Na podlagi ogleda vašega objekta in pridobljenih informacij vam bomo pripravili individualen predlog rešitve ogrevanja in/ali hlajenja.
 • Glede na izbor toplotne črpalke vam bomo v nekaterih primerih lahko tudi omogočili ogled referenčnega objekta in s tem delovanje toplotne črpalke v živo.
 • S pestro in kvalitetno ponudbo toplotnih črpalk vam bomo zagotovili resnično »rešitev po meri« in vsaj dvoletno garancijo.
 • Toplotne črpalke, ki jih tržimo v Veto Group, so izdelki uveljavljenih in svetovno priznanih proizvajalcev Stiebel Eltron, De Dietrich, Panasonic, Kronoterm in drugih.
 • Pri nas boste našli celotno ponudbo inštalacijskega materiala, kar pomeni, da ves potreben material dobite na enem mestu.
 • Predlagali vam bomo strokovno usposobljenega monterja strojnih inštalacij iz vaše okolice in s tem poskrbeli za enostavno sodelovanje tudi po vgradnji ogrevalnega sistema.
 • Še vrsto let po nakupu toplotne črpalke boste lahko kupili rezervne dele, s pomočjo naših pooblaščenih serviserjev pa vam bomo zagotovili redno vzdrževanje, stabilnost, zanesljivost in dolgo življenjsko dobo vgrajene toplotne črpalke.
 • Ker se je zgodba Veto Group pričela pred več kot 30 leti in verjamemo, da bomo še dolgo skrbeli za udobno bivanje slovenskih gospodinjstev.

Zagotovljena pomoč pri nakupu
in Veto Group garancija zadovoljstva!

Niste prepričani, katerega od ogrevalnih sistemov bi izbrali? Stopite v kontakt z nami in z veseljem bomo poiskali najboljšo rešitev za vas. Pričakuje vas:

 • Strokovna ekipa 
 • Več kot 30 let izkušenj na področju ogrevanja in hlajenja
 • Visoko kakovostna ponudba najboljših znamk
 • Svetovanje, prilagojeno vašim življenjskim potrebam