Zakaj izbrati ogrevanje s toplotno črpalko?

Zakaj izbrati ogrevanje s toplotno črpalko?

Kako boste svoje domove ogrevali v prihajajoči ogrevalni sezoni, je zagotovo tema, ki ji je nemogoče ubežati. Že nekaj časa naše misli zaradi zaostrovanja razmer in nestabilnega trga energentov uhajajo k stanju na računu in višini naših prihrankov. 

Rekordno visoke cene energentov nas zato spodbujajo k razmisleku, kako stroške ogrevanja znižati. Nesporno boste največji prihranek pri energiji dosegli z energetsko sanacijo objekta, saj izkušnje kažejo, da že z zamenjavo oken in strehe dosežemo zelo dober energetski učinek. Nato sledi tehten premislek o izbiri optimalnega vira ogrevanja, a ker gre za zahtevne in drage posege, jih ne izpeljemo hitro in nepremišljeno.

V nadaljevanju vam predstavljamo prednosti ogrevanja s toplotno črpalko, ki omogoča cenovno zelo učinkovito ogrevanje stavbe in sanitarne vode ter je glede na razpoložljive podatke o lanski rekordni prodaji zagotovo pomemben mejnik v spremembi načina ogrevanja pri nas.

 

Skočite na temo:

 

Zakaj izbrati ogrevanje s toplotno črpalko?

Prodaja in vgradnja toplotnih črpalk že od začetka novega tisočletja skokovito raste. Po podatkih Evropskega združenja za toplotne črpalke (EHPA) je v Evropi nameščenih približno 20 milijonov toplotnih črpalk. Delež prodanih toplotnih črpalk v Evropi v letu 2021 se je zvišal za rekordnih 34 %, v letu 2022 pa še za 39 %, kar pomeni, da je bilo v 21 evropskih državah v letu 2022 nameščenih cca. 3 milijone toplotnih črpalk. Rast sektorja toplotnih črpalk v zadnjih letih pomeni velik premik k trajnostnejšemu ogrevanju v Evropi.

Sklepamo lahko, da so številna evropska gospodinjstva ter lastniki poslovnih in kompleksnejših objektov, že spoznali bistvene prednosti in koristi ogrevanja s toplotnimi črpalkami pred drugimi načini ogrevanja, kot so npr. ogrevanje na olje ali plin, saj so energetsko bolj učinkovite ter okolju prijaznejše.

Toplotne črpalke so nedvomno nizkoogljična alternativa in rešitev za ogrevanje in hlajenje domov in drugih objektov v prihodnosti.

Kako deluje toplotna črpalka?

Toplotne črpalke so varčne naprave, ki energijo ustvarjajo iz obnovljivih naravnih virov iz okolja, ter jo učinkovito pretvorijo v toploto doma in/ali sanitarne vode. Toplotne črpalke namreč odvzamejo toploto, ki jo vsebuje zrak, zemlja ali voda (podtalnica), in iz okolja pridobijo tudi do 85 % brezplačne energije. V uparjalniku se hladilno sredstvo, ki kroži v zaprtem krogotoku, segreje in preide v plinasto stanje, nato s pomočjo kompresorja dvigne tlak in ga močno segreje. Tako pridobljena toplota se nato preko toplotnega prenosnika prenese na ogrevalni sistem in/ali sanitarno vodo.

Toplotne črpalke na ta način omogočajo:

 • visokotemperaturno ogrevanje prostorov preko radiatorjev,
 • nizkotemperaturno ogrevanje preko talnega ali stenskega ogrevanja,
 • ogrevanje prostorov preko ventilatorskih konvektorjev,
 • pohlajevanje prostorov preko stropnega, stenskega ali talnega sistema,
 • hlajenje prostorov preko ventilatorskih konvektorjev,
 • ogrevanje sanitarne vode.

 

 

Katere vrste toplotnih črpalk poznamo?

Poznamo več vrst toplotnih črpalk, ki jih ločujemo glede na vir, iz katerega črpajo energijo za svoje delovanje:

  • Toplotne črpalke zrak-voda
   Za ogrevanje toplotne črpalke črpajo toploto iz zraka in delujejo do zunanje temperature -25 stopinj. Toplotna črpalka zrak-voda predstavlja eno ugodnejših investicij, vendar je treba upoštevati manjšo zmogljivost delovanja pri nizkih zunanjih temperaturah. Primerne so za ogrevanje z radiatorji in s talnim/stenskim ogrevanjem, ter za ogrevanje sanitarne vode. Številne toplotne črpalke tipa zrak-voda so primerne tudi za pohlajevanje in hlajenje.

  • Toplotne črpalke zemlja-voda
   Delujejo s črpanjem toplote iz zemlje, to storijo na dva načina, in sicer s pomočjo zemeljskih geosond ali zemeljskih kolektorjev. Črpalke zemlja-voda so nekoliko dražja investicija, a zemlja zagotavlja najstabilnejši vir energije. S toplotnimi črpalkami zemlja-voda lahko prostore tudi ustrezno ohlajujemo oz. hladimo.

  • Toplotne črpalke voda-voda
   Za delovanje izkoriščajo temperaturo podtalne vode. Za zajemanje podtalnice se izdela črpalna vrtina. S pomočjo potopne črpalke se voda črpa na površje oz. do toplotne črpalke. Preko vmesnega toplotnega prenosnika se toplota podtalnice prenese na sistem toplotne črpalke nameščene v stavbi, ta pa jo pretvori v koristno energijo za dom ali objekt. Investicija je tu višja kot pri toplotni črpalki zrak-voda, vendar pa dosega boljše izkoristke in nižje stroške skozi celo leto.

  • Kompaktne toplotne črpalke zrak-voda s prezračevalnim sistemom
   So edinstvene naprave, ki z inteligentno invertersko tehnologijo ogrevajo, hladijo in tudi prezračujejo vaš dom. Poleg tega še pripravijo toplo sanitarno vodo. Visoko učinkovita kompaktna toplotna črpalka, ki je nameščena v notranjosti vašega doma, skrbi za izjemno nizko porabo energije, saj uspešno izkorišča vse med seboj povezane funkcije naprave. Primerne so predvsem za novogradnje oziroma za nizkoenergijske in pasivne hiše, velike do približno 240 kvadratnih metrov, ki imajo vgrajeno nizkotemperaturno ogrevanje do 35 stopinj Celzija.

  • Hibridne toplotne črpalke
   Učinkovito združujejo delovanje toplotne črpalke zrak-voda s pečjo na plin ali olje. Hibridni sistem samostojno izbere najprimernejši vir energije, ki ob trenutnih cenah energentov in dejanskih vremenskih razmerah omogoča največje prihranke.

  • Toplotne črpalke zrak-zrak (klimatske naprave)
   So najbolj enostaven način ogrevanja in hlajenja prostorov, saj izkoriščajo brezplačno energijo zraka. Uporabnost klimatskih naprav smo raziskali v tem blog zapisu. Naprave so izvrstna dopolnitev k drugim načinom ogrevanja in hlajenja ter običajno zelo primerne, kadar nimate centralnega ogrevanja in hlajenja.

  • Sanitarne toplotne črpalke
   Primerne so za varčno ogrevanje sanitarne vode, saj izkušnje kažejo, da se marsikatero gospodinjstvo ogreva s pečjo, toplo sanitarno vodo pa zagotavlja ekološka in učinkovita toplotna črpalka, ki omogoča kar 70 % prihranka pri pripravi tople vode.

 

Oglejte si ponudbo toplotnih črpalk

 

Koliko prostora zavzame toplotna črpalka in kam jo lahko vgradimo?

Toplotne črpalke so na voljo v številnih velikostih in oblikah, in ravno to omogoča največjo prilagodljivost pri končni vgradnji. Toplotne črpalke so na voljo v najrazličnejših dimenzijah in lahko zasedejo zelo malo prostora.

Poznamo naslednje možnosti namestitve toplotnih črpalk:

 • Split oziroma deljena toplotna črpalka, ki ima zunanjo enoto nameščeno zunaj, notranjo enoto pa v objektu.
 • Monoblok oziroma kompaktna toplotna črpalka, kjer je celotna naprava nameščena zunaj objekta, v notranjih prostorih so le npr. grelnik sanitarne vode, zalogovnik in drugi drobni inštalacijski material.
 • Toplotna črpalka za notranjo vgradnjo. V tem primeru je toplotna črpalka v celoti postavljena v notranjosti objekta. Zunaj hiše ali objekta torej ni naprave, zato vrt ostaja nedotaknjen.

 

 

Katere so najpomembnejše tehnične lastnosti toplotne črpalke?

 • Energetska učinkovitost

Pri energetski učinkovitosti je treba preveriti števili COP (grelno število) in SPF/SCOP (letni faktor učinkovitosti).

COP (Coefficient of Performance) je grelno število, ki pomeni razmerje med pridobljeno toplotno energijo in količino elektrike, ki jo za svoje delovanje porabi toplotna črpalka. Uporablja se za merjenje učinkovitosti toplotnih črpalk, višje kot je število, učinkovitejše je delovanje. Upoštevati pa morate tudi standarde, po katerih so zapisana grelna števila.

SPF/SCOP (Seasonal Coefficient Of Performance) je letno grelno število, ki za oceno delovanja uporablja letno povprečje in zato zanesljivejše podatke. Pomeni namreč dejansko razmerje med pridobljeno in oddano energijo.

 • Moč 

Obstajajo različno močne toplotne črpalke, moč se giblje od 3 kW naprej, saj imajo različno veliki objekti različno potrebo po toploti. Kakšno moč potrebuje vaš objekt, je najbolje prepustiti izkušenemu strokovnjaku, saj je vsaka zgradba zgodba zase. Kot smo omenili že na začetku, je veliko odvisno od starosti in energetskega stanja objekta, načeloma pa starejše hiše ali večji, kompleksnejši objekti potrebujejo večjo moč za učinkovito delovanje. Neustrezna toplotna črpalka namreč pomeni slab nadzor nad temperaturo in nepotrebno obrabo toplotne črpalke, ki vodi v neučinkovito delovanje.

 • Hrup

Tudi hrup je odvisen od kvalitete same naprave, načina delovanja toplotne črpalke, mesta namestitve in moči. Izberete lahko toplotno črpalko, ki se jo v celoti namesti v notranjost prostorov, kjer so bolje zvočno izolirane. Pri izbiri toplotnih črpalkah z zunanjo enoto pa je pomembno preveriti, kako glasna je naprava v delovanju in najti ustrezen in nemoteč prostor za montažo, saj v gosto naseljenih območjih hrup lahko moti stanovalce in sosede.

 

Katero toplotno črpalko izbrati za vašo hišo ali objekt?

Trend višanja rasti prodaje in vgradnje toplotnih črpalk na evropskem prostoru nazorno kaže na vedno večje zanimanje po namestitvi teh energijsko učinkovitih in varčnih ogrevalnih naprav. Na tem mestu vam prijazno svetujemo, če aktivno razmišljate o menjavi načina ogrevanja, da nas kontaktirate čim prej, in si tako zagotovite pravočasno svetovanje, dobavljivost in montažo svoje nizkoogljične toplotne črpalke.

Toplotne črpalke sicer nudijo izjemno široko področje delovanja, primerne so tako za domove kot tudi poslovne prostore in kompleksnejše objekte, kot so bolnišnice, hoteli ali vrtci. Vseeno pa niso primerne za vgradnjo v prav vsak objekt ali hišo, zato je potreben temeljit razmislek o potrebah in željah, in preveriti tudi druge vrste ogrevalnih naprav, kot so peči na plin ali lesno biomaso, predvsem če lahko za ogrevanje izkoristite domača drva ali sekance.

Da bi izbrali najustreznejšo toplotno črpalko, je treba upoštevati dejavnike, kot so podnebje, v katerem stoji hiša ali objekt, način gradnje objekta, izolacija objekta, kot tudi pričakovanja in zahteve stanovalcev. Nakup in namestitev toplotne črpalke je celosten projekt, saj zahteva ustrezno projektiranje in izbiro ne le naprave, temveč tudi kakovostno izvedbo vseh inštalacij ter pravilno vgradnjo toplotne črpalke. Toplotna črpalka je namreč stalno delujoča naprava, zato je pomembno izbrati profesionalen pristop, pri čemer se predhodno preveri stanje kurilnice in obstoječih inštalacij, saj je le z razmislekom moč doseči varčno, varno in dolgoročno zanesljivo delovanje toplotne črpalke.

Celotna investicija v toplotno črpalko se tako lahko giblje od 6.000 do 15.000 evrov ali več. Vendar pa naj vas začetna informacija o ceni ne zmede, saj je treba preveriti, kaj vključuje ponudba. Tu mislimo predvsem na tehnične podatke toplotne črpalke, koliko metrov povezave zagotavlja ponudba, ali je vključen ves potreben material za pravilno delovanje toplotne črpalke, ali so npr. obstoječe stare cevi, črpalni seti, obtočne črpalke, ventili, zalogovniki itd. predvideni za zamenjavo ali boste novo toplotno črpalko priključili na obstoječo inštalacijo? Preverite tudi garancijo in dostop do rezervnih delov ter drugega inštalacijskega materiala.

Menjava načina ogrevanja naj ne bo hitra odločitev, temveč se za menjavo odločite na podlagi mnenja strokovnjaka, ki vam bo glede na stanje objekta in razpoložljivih sredstev tudi najbolje svetoval.

Prav tako vam svetujemo, da izberete strokovno usposobljenega monterja, ki bo vgradil vašo toplotno črpalko. Predlagamo vam, da izberete lokalnega izvajalca, obrtnika iz vaše okolice, ki bo tudi po vgradnji sistema v vaši bližini in tako hitreje na voljo. Vaše sodelovanje z njim je dolgoročno, korekten medsebojni odnos pa je zato zlata vreden. In nazadnje, enako pomembno kot pri izbiri monterja, preverite možnost servisa toplotne črpalke.

 

7 prednosti ogrevanja s toplotnimi črpalkami

Priljubljenost toplotnih črpalk je tu z razlogom. Naj povzamemo 7 največjih prednosti, ki jih nudi ogrevanje s toplotno črpalko:

Nizki obratovalni stroški ogrevanja in hlajenja

Toplotne črpalke izkoriščajo obnovljive naravne vire energije, zato so tekoči stroški ogrevanja zelo nizki.

Večji prihranki

V primeru prenove oziroma pri prehodu z ene vrste ogrevanja na ogrevanje s toplotno črpalko prihranite pri stroških ogrevanja. Nakup toplotne črpalke je ena redkih investicij, ki se vam povrne v nekaj letih.

Manj vzdrževanja

Toplotne črpalke zahtevajo minimalno sprotno vzdrževanje, pregled strokovnjaka vseeno svetujemo vsako leto ali vsaj na 2 leti.

Boljša varnost, čistejše okolje in udobno bivanje s prihrankom prostora

Toplotne črpalke so varnejše od ogrevalnih sistemov z zgorevanjem. Za delovanje toplotne črpalke ne potrebujete dimnika, cisterne za olje, prostora za skladiščenje pelet, drv ali sekancev. Prav tako se ne boste srečali s prahom, umazanijo, vonjavami, ognjem ali ogljikovim monoksidom. Zagotavljajo enostavno upravljanje in minimalno vzdrževanje.

Hlajenje, pohlajevanje in prezračevanje

Toplotne črpalke vam omogočajo tudi pohlajevanje ali hlajenje prostorov, nekatere poskrbijo tudi za prezračevanje.

Zmanjšujejo emisije ogljikovega dioksida

Toplotne črpalke izkoriščajo obnovljive vire energije in s tem bistveno zmanjšujejo emisije CO2 v primerjavi z nekaterimi drugimi napravami za ogrevanje. Zagotavljajo torej okolju in podnebju prijazno tehnologijo in učinkovito rabo energije. Zagotovo so ogrevanje prihodnosti.

Možnost subvencije in EKO SKLAD kredita

S strani vlade je zagotovljena pomoč pri namestitvi ogrevalnih sistemov za ogrevanje z obnovljivimi viri energije. Toplotne črpalke, ki jih tržimo v Veto Group, so na seznamu Eko sklada, kar pomeni, da ste z njihovo vgradnjo upravičeni do subvencije Eko sklada.

 

Prednosti posameznih blagovnih znamk toplotnih črpalk

Stiebel Eltron

Nemški proizvajalec Stiebel Eltron je med prvimi začel proizvodnjo toplotnih črpalk. Že od leta 1976 proizvaja najnaprednejše toplotne črpalke, medtem ko za visoko učinkovite naprave s področja oskrbe s toplo sanitarno vodo, ogrevanja, prezračevanja in hlajenja skrbi že od leta 1924.

Izdelki sodijo v srednji oz. višji cenovni razred, namenjeni pa so vsem, ki ne želijo sprejemati kompromisov in želijo ustvariti dom, v katerem bo bivanje zares prijetno in udobno.

Danes z več kot 2.000 izdelki omogoča več kot 30.000 sistemskih rešitev s katerimi aktivno ustvarja nizkoogljično prihodnost in trajnostne ter inteligentne rešitve, ki bodo pomagale ohraniti naš planet, vam pa zagotovile udobje bivanja.

Izpostavljeno za vas

De Dietrich

Francosko podjetje De Dietrich se je na trgu pojavilo leta 1684, kar pomeni le eno: izkušnje. Razvoj toplotnih črpalk De Dietrich je temeljil tudi na poglobljenem poznavanju klasičnih ogrevalnih sistemov, kar se odraža na inovativnih rešitvah, ki omogočajo učinkovito kombinacijo toplotne črpalke z drugimi ogrevalnimi sistemi in krmiljenje najkompleksnejših sistemov. Za toplotne črpalke De Dietrich se uporabniki danes odločajo predvsem zaradi neprimerljivega razmerja kakovost cena. Z ogrevanjem De Dietrich boste dobili največ za vaš denar!

Izpostavljeno za vas

Panasonic

Svetovno znano podjetje Panasonic si prizadeva ustvariti »boljše življenje« in »trajnostno globalno okolje«, ter bolj učinkovito izrabljati energijo. Njihove toplotne črpalke sodijo v srednji kakovostni razred.

Izpostavljeno za vas

Kronoterm

Slovenski specializirani proizvajalec toplotnih črpalk je z lastno proizvodnjo toplotnih črpalk začel leta 1990. V vsej svoji zgodovini je omogočil več kot 60.000 vgrajenih ogrevalnih naprav v Sloveniji in drugod po Evropi.

Izpostavljeno za vas

 

Dobitniki priznanja Evropskega okoljskega urada (EEB)

Evropski okoljski urad (EEB) je februarja 2022 objavil sporočilo za javnost, v katerem je navedel izsledke raziskave evropskega trga o pripravljenosti na prehod na ogrevanje z obnovljivimi viri. Poročilo razkriva evropska podjetja, ki usmerjajo proizvodni program k okolju prijaznejši tehnologiji in že danes zadostujejo strogim okoljevarstvenim kriterijem.

V raziskavo je bilo vključenih 49 podjetij in le 19 med njimi je bilo prepoznavnih kot vodilnih k prehajanju k zeleni tehnologiji. Med njimi so blagovne znamke, ki so zastopane tudi v našem prodajnem programu: PANASONIC, KRONOTERM in STIEBEL ELTRON.

Povezava do celotnega poročila.

 

Zakaj toplotno črpalko za ogrevanje vašega doma izbrati v Veto Group

Ker bomo poskrbeli za celovito in strokovno obravnavo ter podali individualno oceno za vaš objekt – je ogrevanje s toplotno črpalko res najustreznejša rešitev za vas?

S pestro in kakovostno ponudbo toplotnih črpalk vam bomo zagotovili resnično »rešitev po meri« in vsaj dveletno garancijo, prav tako bomo poskrbeli za usposobljenega in zaupanja vrednega monterja iz vaše okolice ter vam omogočili plačilo na obroke.

Sodelovanje z nami namreč pomeni gradnjo dolgoročnega in korektnega odnosa.

 

O drugih prednostih lahko preberite tukaj

 

Potrebujete nasvet strokovnjaka?

Naši svetovalci so vam na voljo za vaša vprašanja.