11 stvari, ki jih morate upoštevati pred nakupom klimatske naprave

11 stvari, ki jih morate upoštevati pred nakupom klimatske naprave

Se odločate za nakup klimatske naprave?

Poletje nam z visokimi temperaturami in soparnimi dnevi ter nočmi ne prizanaša. Naraščanje živega srebra za marsikoga ne pomeni nujno hedonističnega srkanja hladnih pijač in sproščenega počitnikovanja, temveč močno vpliva na naše vsakodnevno počutje. Zdi se, da z naraščanjem temperatur niha le naše razpoloženje.

Vsakodnevne obveznosti so sestavljene iz službenih dolžnosti, ne glede na to, ali delamo v pisarni ali doma, in časa, ki ga preživimo v udobju domov ali morda vikendov. Vsekakor pa je to čas, ko moramo dobro opraviti svoje delo, biti dobri partnerji in starši, ter v polnosti živeti naša življenja. A zaradi vztrajajočih visokih temperatur je naravno ohlajanje tako teles kot stavb in bivanjskih prostorov postalo skoraj nemogoče. Ste vedeli, da vsaka stopinja nad 25 °C zmanjša produktivnost za dva odstotka? Tako ocenjuje priznana slovenska klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj, ko povzame nemško študijo o storilnosti v vročini.

Ustrezno ohlajeni prostori s pravilnim odstotkom vlažnosti so zato bistveni za nemoteno in optimalno opravljeno delo, ter zdravo in dobro počutje. Klimatske naprave namreč olajšajo prenašanje še tako hude vročine. Poskrbite torej, da bodo vaši delovni prostori, stanovanje, hiša ali vikend v vročih poletnih temperaturah prijetno ohlajeni in sveži.

Nakup klimatske naprave je zato z razlogom postal neodložljiv opravek v posameznikovem življenju. A ob iskanju najboljše in ustrezne klime, boste kaj kmalu ugotovili, da je trg poln ponudbe in navidezne možnosti izbire, kar je lahko za neizkušenega kupca stresno in dokaj nespodbudno.

Zato smo vam z našimi strokovnjaki za klimatske naprave pripravili seznam 11 stvari, na katere morate biti pozorni, preden se odločite za nakup najustreznejše klimatske naprave:

1. Kdaj se odločiti za nakup klimatske naprave?
2. Katere vrste klimatskih naprav poznamo?
3. Kako izbrati najprimernejšo klimatsko napravo za vaš prostor?
4. Kakšna moč in zmogljivost klimatske naprave je pravšnja?
5. Inverterske klimatske naprave
6. Energetska učinkovitost
7. Funkcije klimatskih naprav
8. Pametne klimatske naprave
9. Glasnost klimatske naprave
10. Vzdrževanje in servis
11. Garancija in kakovost

 

1. Kdaj se odločiti za nakup klimatske naprave?

Življenje brez ustrezne klimatske naprave lahko hitro postane nevzdržno in da ste na nakup pozabili, vas bodo zagotovo opozorili neusmiljeni sončni žarki, uprti v vaše stanovanje. A bodite brez skrbi, za nakup klime seveda ni prepozno.

Preberite si, kdaj se je smiselno odločiti za nakup klime:

 • Vaša stavba se pregreva, notranji prostori pa dosegajo visoke temperature.
 • Prostorov predvsem ponoči ni mogoče naravno ohladiti.
 • V prostorih nimate ustreznega kroženja zraka, nastaja vlaga v prostoru.
 • V stavbi ni poskrbljeno za centralno ogrevanje oziroma hlajenje (najpogosteje so to vikendi).

2. Katere vrste klimatskih naprav poznamo?

Obstaja več vrst klimatskih naprav, zato morate poznati svoje zahteve, ko gre za hlajenje ali ogrevanje vašega prostora, saj imajo vse klimatske naprave svoje prednosti in razlike. Ko iščete najprimernejšo vrsto klimatske naprave, vam bodo svetovalci Veto Group pomagali do prave izbire za vaš prostor. Optimalna rešitev hlajenja z odličnim razmerjem med ceno in kakovostjo vam bo omogočala:

 • Maksimalno udobje 
 • Visoko učinkovitost 
 • Dolgo življenjsko dobo
 • Tiho delovanje
 • Varčnost in okolju prijazno rešitev

Kupci najpogosteje posegajo po split klimatskih napravah, ki so sestavljene iz notranje in zunanje enote. V kolikor je na eno zunanjo enoto vezanih več notranjih enot, gre za multi split klimatske naprave.

V naši ponudbi boste tako našli:

3. Kako izbrati najprimernejšo klimatsko napravo za vaš prostor?

Kako izbrati najprimernejšo klimatsko napravo, ki bo v največji meri ustrezala vašim prostorom in vašemu načinu bivanja? Dejavniki, ki vplivajo na izbor, so:

 • Kakšna je dimenzija oziroma prostornina ogrevanega ali hlajenega prostora?
 • Kakšna je energetska učinkovitost vaše stavbe (izolacija, okna, streha ...)?
 • Za katero vrsto objekta gre – nekatere so bolj primerne za domove, druge za trgovske lokale, hotele, pisarne ali vikende?
 • V kateri regiji se nahaja objekt oziroma kakšne so navadno zunanje temperature, vlažnost zraka in kolikšna je želena temperatura v prostoru?
 • Kakšna je mikrolokacija oziroma lega prostora, kjer se bo notranja enota klimatske naprave namestila (sončna lega z veliko steklenih površin ali prostor na severni strani objekta)?
 • Koliko prostorov boste hladili oziroma ogrevali?
 • Koliko oseb biva v objektu oziroma uporablja klimatsko napravo?
 • Kako pogosto boste klimatsko napravo uporabljali?
 • Katere funkcionalnosti zares potrebujete?
 • Kakšna je energetska učinkovitost klimatske naprave?
 • Kako pomembno je stilsko ujemanje z notranjimi prostori?
 • Koliko ste pripravljeni nameniti za nakup in kateri znamki zaupate?

Oglejte si našo ponudbo!

Na izbiro najprimernejše klimatske naprave za vaš objekt vplivajo tudi odgovori na vprašanja, ali živite v najemu, v objektu z več stanovanji ali spomeniško zaščitenem objektu. Ali živite v montažni hiši ali klasično grajeni hiši? Prisilno hlajenje s klimatskimi napravami je namreč odvisno tudi od gradbenih materialov in pregretosti stavbe, pri novogradnjah je zato izredno pomembno, da tehnologijo hlajenja načrtujemo vnaprej ter pridobimo ustrezno mnenje strokovnjaka o izbiri klimatske naprave in njeni montaži

4. Kakšna moč in zmogljivost klimatske naprave je pravšnja?

Kar nekaj odgovorov na vprašanja, ki smo jih zastavili v tretji alineji, opredeljuje moč oziroma zmogljivost klimatske naprave. Gre za pomembo odločitev, saj sta od tega odvisna optimalno hlajenje in ogrevanje. Moč klima naprave mora biti v skladu s prostornino prostora. Splošno pravilo za določitev optimalne moči naprave je 25 W/m3 zraka za hlajenje in 35 W/m3 zraka za gretje. Na izbiro pravšnje moči klimatske naprave vplivajo tudi podnebje, v katerem se stavba nahaja, lokacija vgradnje naprave (sončna ali senčna stran), energetska učinkovitost stavbe, koliko oseb bo bivalo v prostoru ipd.

Če boste npr. kupili klimatsko napravo z manjšo močjo za prevelik prostor, bo hlajenje ali ogrevanje neustrezno, verjetno pa se bo poznalo tudi pri meseči porabi energije. Pred nakupom je zato pomembno predvideti, kakšno zmogljivost naprave realno potrebujete.

5. Inverterske klimatske naprave

Klimatske naprave z invertnim motorjem imajo številne prednosti − so tišje, zagotavljajo večje udobje, so energetsko učinkovitejše in imajo daljšo življenjsko dobo. Pomembna prednost inverterske naprave je, da moč delovanja zunanje enote prilagaja vašim potrebam. V praksi to pomeni, da kompresor stalno prilagaja moč delovanja želeni temperaturi v prostoru, ko pa le-to doseže, se ne ustavi, ampak deluje z minimalno močjo, s ciljem, da vzdržuje stalno temperaturo. Zaradi stalne temperature v prostoru je bivanje prijetnejše, poraba električne energije bistveno manjša ter stroški hlajenja oziroma ogrevanja tudi za tretjino nižji.

6. Energetska učinkovitost

Klimatske naprave so lahko velike porabnice energije, kar danes ni več zanemarljiv podatek. Obenem smo potrošniki vedno bolj ekološko ozaveščeni, zato želimo kupiti izdelke, ki so ekološki in energetsko varčni.

Pri vsaki klimatski napravi mora biti označeno, v kateri energetski razred sodi. Energetska učinkovitost klimatska naprave je zato pomembno merilo, učinkovitost naprave je označena s črkami od A+++ do D (kjer je D najmanj energetsko učinkovita). Od izbranega razreda so odvisni izkoristki klimatske naprave, poraba električne energije in stroški ter vpliv na okolje.

Izberite kakovosten model klimatske naprave, ki bo v največji meri odgovarjal z učinkovitostjo, z najboljšo možno energetsko izkaznico (vsaj A+) ter kakovostnimi števili SCOP (sezonski izkoristek naprave pri ogrevanju, ki naj bo višji od 3,5) in SEER (sezonski izkoristek naprave pri hlajenju, ki naj bo višji od 5,5). Torej, čim višji sta števili SCOP in SEER, nižji strošek hlajenja oziroma ogrevanja lahko pričakujete.

Zato ni smiselno, da se zaradi morda začetne cene odločite za cenejšo klimatsko napravo, ki bo za svoje delovanje potrebovala več energije. To bo vsako leto povečalo stroške električne energije in vzdrževanja.

7. Funkcije klimatskih naprav

Glavne funkcije klimatskih naprav so hlajenje, ogrevanje in razvlaževanje zraka v prostoru.

Razvlaževanje zraka pomembno vpliva na zdravo bivanjsko okolje, saj je optimalna vlažnost v prostoru med 40 in 60 %. V zimskem času, ko prostore ogrevate, se soočate s pojavom relativno nizke vlažnosti. Na drugi strani pa v poletnem obdobju dosežete v prostoru relativno visoko vlažnost, zato je potrebno zrak razvlaževati. V prostoru, ki ima na primer 24 °C , se boste počutili neprimerno boljše, če bo obenem vlažnost prostora okoli 50 %, kot pa, če doseže 70-odstotno vlažnost. V prostoru, kjer je zrak bolj suh (in je vlažnost nižja), se boste precej lažje ohladili.

Na trgu pa obstaja tudi klimatska naprava, ki namenja še posebno pozornost čistemu zraku v prostoru. Posebna tehnologija klimatske naprave Panasonic Etherea je tehnologija nanoe™ X, ki s prednostmi hidroksilnih radikalov čisti zrak, zavira širjenje virusov in onesnaževal, nevtralizira neprijetne vonjave ter vlaži kožo, kar omogoča, da zaprt prostor ostane kakovosten in prijeten skozi ves dan.

8. Pametne klimatske naprave

Danes so klimatske naprave postale zelo napredne in ponujajo številne možnosti upravljanja in funkcije, s katerimi si olajšamo bivanje. Tehnološki razvoj napreduje tudi pri razvoju klimatskih naprav in tudi naprave iz našega prodajnega asortimaja se pohvalijo s funkcijami, kot so samodejni ponovni zagon ob izpadu elektrike, nočna nastavitev Sleep, časovna nastavitev Timer, inteligenten način usmeritve zračnega toka Airswing, funkcija za preprečitev nastajanja bakterij in neprijetnih vonjav in številne druge.

Obstaja tudi možnost, da se prek Wi-Fi omrežja ali podatkov povežete z vašim pametnim telefonom, s katerim lahko regulirate temperaturo, moč in smer hlajenja. To pomeni, da lahko prostor ohladite na daljavo, še preden stopite vanj! Nekatere klimatske naprave pa že omogočajo upravljanje z glasovnim ukazom. S pomočjo aplikacije proizvajalca se je namreč moč povezati z vodilnimi glasovnimi asistenti na trgu in na tovrsten način upravljati napravo, ne da bi mignili s prstom!

Razmislite, katere funkcionalnosti pri uporabljanju klimatske naprave resnično potrebujete. Svetujemo vam, da se pred nakupom osredotočite na namen in pogostost uporabe vaše klimatske naprave in šele nato upoštevate dodatne funkcije, ki jih naprava ima. Konec koncev se izbira nekaterih funkcionalnosti pozna tudi pri končni ceni klimatske naprave.

9. Glasnost klimatske naprave

Dodatno pozornost pred nakupom namenite tudi glasnosti delovanja klimatske naprave. Zvok oddajata tako notranja kot tudi zunanja enota klimatske naprave. Enota, ki je nameščena zunaj prostora, mora biti strokovno nameščena. Okoli naprave naj bo dovolj prostora za neovirano kroženje zraka. Preveč hrupa bi utegnilo zmotiti sosede, sploh, če živite v bloku. Prav tako ne priporočamo, da se zunanja enota nahaja blizu oken, saj z izpihom toplega zraka ogreva okolico, moteč pa je tudi hrup. Zato je ne nameščajte v bližino spalnic ali otroških sob, kjer potrebujete mir.

Prav tako pa zvok oddaja tudi notranja enota klimatske naprave, zato svetujemo, da pred nakupom preverite zvočni tlak, ki ga oddaja v prostor. Verjetno si nihče ne želi, da bi ga naprava motila med delom ali spanjem. 

Glasnost delovanja zunanje in notranje enote je običajno navedena v dB(A). Splošno pravilo je, da je čim manjše število boljše. Vsekakor pa svetujemo, da raven zvočnega tlaka ne seže nad 70 dB.

10. Vzdrževanje in servis

Pred vsako hladilno oz. ogrevalno sezono je priporočljivo očistiti pokrov, filtre in izmenjevalnik notranje enote, kar lahko opravimo tudi sami z za to namenjenimi čistili. Enkrat na dve leti svetujemo, da vašo klimatsko napravo pregleda pooblaščeni serviser. Redni servis vključuje pregled kompresorskega kroga in hladiva, pregled in po potrebi čiščenje odtočne cevi in zbirne posodice za kondenz, pregled delovanja ventilatorja in lopute, čiščenje in menjavo filtrov, čiščenje toplotnih izmenjevalnikov, pregled električnih komponent in kontrolo temperature vpiha zraka notranje enote. 

11. Garancija in kakovost

Razočarana stranka verjetno hitro izgubi zaupanje v podjetje, pri katerem kupuje. Zato vedno izberite blagovno znamko, ki je uveljavljena in priznana, kot so znamke Panasonic, Emmeti ali De Dietrich. Izbira in nakup prepoznavnih znamk pomeni zanesljivost in preverjeno kakovost.

Še vedno niste prepričani, katero klimatsko napravo izbrati? Stopite v kontakt z nami in z veseljem bomo poiskali najboljšo rešitev za vas. 

 

Potrebujete nasvet strokovnjaka?

Naši svetovalci so vam na voljo za vaša vprašanja.