Rekuperacija in prezračevanje z rekuperacijo – Vse kar morate vedeti

Rekuperacija in prezračevanje z rekuperacijo – Vse kar morate vedeti

Rekuperacija za boljši zrak v notranjih prostorih

Vsi se zavedamo, da zrak potrebujemo 24 ur na dan. Brez njega ne zdržimo več kot 3 minute. Po podatkih nacionalne kampanje Za boljši zrak, kar 90% dneva preživimo v notranjih prostorih. Kako torej v zaprtih prostorih zagotoviti kakovosten zrak, ne da bi izgubljali toploto?

Rešitev je prezračevanje z rekuperacijo. V nadaljevanju preberite nekaj dejstev o centralnem prezračevanju z rekuperacijo.

Skočite na temo:

Centralno prezračevanje z rekuperacijo je proces, v katerem pride do izmenjave notranjega in zunanjega zraka, ne da bi se pomešala. Tako dobimo v hišo svež zrak, ne da bi odpirali okna in prezračevali. Posebnost centralnega prezračevanja z rekuperacijo je, da v tem procesu ne pride do večjih energetskih izgub. V prevodu – če odpremo okno, bo v hišo stekel svež zrak, ki pa bo hladen. Potem je potrebno prostor dogrevati in tako izgubimo dragoceno energijo.

Pri centralnem prezračevanju z rekuperacijo pa zrak, ki pride v hišo, zadrži toploto izdihanega zraka, ki je bil iz hiše odveden.

To pa dosežemo z uporabo rekuperatorja.

Kaj je rekuperator zraka?

Rekuperator zraka je naprava, ki je vgrajena na strop ali na steno, ki s filtri prečisti zrak. Toploto odvzame od zraka, ki ga odvaja iz prostora in jo preda svežemu ter prečiščenemu zraku kateri gre v prostor. V vaš dom se rekuperator tudi estetsko lepo vpne, saj je možnosti za vgradnjo več in jo lahko zato lepše prilagodite svojemu bivališču.

Več o samem prezračevanju z rekuperatorjem preberite v nadaljevanju.

 

Oglejte si ponudbo centralnega prezračevanja

 

Zakaj je centralno prezračevanje pomembno?

Ali veste, da 99% okužb nastane v notranjih prostorih?

Izolacija modernih domov je tako učinkovita, da skorajda ne poznajo več izgube energije (minimalne izgube). Še posebej pasivne in nizkoenergijske hiše so zasnovane tako, da čim bolj zadržijo toploto.
Močna zatesnjenost povzroča konflikt. Po eni strani sicer preprečuje uhajanje toplote, kar prinaša plus v denarnico, po drugi pa onemogoča zadostni količini svežega zraka vstop v prostor.

Čist zrak pa je privilegij, ki se mu nihče ne želi odreči.

 

Animacija izgube pri prezračevanju z odpiranjem oken

 

Tega se zavedamo šele, ko pljuča ne zadihajo več na polno. Hermetično zaprti prostori nimajo primerne izmenjave zraka, vlažnost v prostoru ni ustrezna, vsebnost kisika pade, hkrati pa se povečata vsebnost CO2 in onesnaženost. Dokazano je, da je pretirano visoka koncentracija ogljikovega dioksida v zraku v prostoru odgovorna za nelagodje ter zmanjšano delovanje in produktivnost.

Si tega želimo?

Nikakor ne.

Pomen kvalitete zraka brez nečistoč, cvetnega prahu in plesni ter koncentracije rakotvornih ali drugih bolezenskih elementov v zraku je še bolj pomemben za

 • bolnike s pljučnimi boleznimi
 • alergike ter
 • za vse nas, ki želimo varno zadihati v zavetju lastnega doma

Posledično odpiramo okna in prezračujemo. Ter z lopato mečemo energijo skozi okno.

Približno 4-krat na dan bi morali odpreti okna za 5 minut. To bi omogočilo naravno prezračevanje doma, kar seveda ni ekonomično, ne praktično.

Zakaj? Pri naravnem prezračevanju, torej z odpiranjem oken, se izgubi preko 50% ogrevalne energije!

Rešitev je nadzirano prezračevanje prostorov oz. centralno prezračevanje z rekuperacijo, ki samodejno zagotavlja kakovost notranjega zraka in prijetno klimo v vašem domu! Naj vaš prezračevalni sistem poskrbi za prezračevanje namesto vas.

 

Centralno prezračevanje z rekuperacijo in njegovo delovanje

Izraz centralno prezračevanje pogosto poimenujemo tudi centralni prezračevalni sistem ali pa tudi centralno prezračevanje z rekuperacijo. Srce centralnega prezračevanja predstavlja centralna prezračevalna naprava ali rekuperator zraka, ki je običajno nameščen v kurilnici ali pa na podstrešju. Od tod pa je treba speljati cevi za dovod in odvod zraka do posameznih prostorov v stavbi in tudi ven iz stavbe.

Tako celoten sistem dopolnjujejo distribucijski prezračevalni elementi, kot npr. cevi, prezračevalne komore, razdelilne komore, rešetke za zajem in izpust zraka, regulatorji pretoka, dušilec zvoka, prezračevalni ventili in rešetke.

 

Centralni prezračevalni sistem zajema svež zunanji zrak preko rešetke, ki je običajno nameščena na fasadi.

V centralni prezračevalni napravi vgrajen toplotni izmenjevalec poskrbi za prenos toplote odvodnega zraka na dovodni (v poletnem času ravno obratno) in tako omogoči, da toplota ostaja v stavbi. 

Nekateri rekuperatorji pa so opremljeni tudi z entalpijskim prenosnikom toplote, ki del vlage iz odpadnega zraka vrne v čist dovodni zrak in ga ponovno vpihuje v prostore. Entalpijski prenosnik toplote torej poleg toplote svežemu zraku vrne tudi del vlage, kar se v praksi dobro obnese predvsem v zimskem obdobju, ko je zrak še posebno suh.

Ogret, svež in čist zrak se nato dovaja preko cevnega sistema v bivalne prostore (spalnica, dnevna soba, pisarna…). Iz kopalnic, kuhinje in drugih podobnih prostorov se istočasno odvaja umazan zrak, poln neprijetnih vonjav, CO2 ter vlage. Slednji v centralni prezračevalni napravi odda toploto in preko odvodnih cevi zapusti stavbo. Na ta način centralna prezračevalna naprava izkoristi do 90 odstotkov toplote, ki bi se drugače izgubila skozi odprta okna.

 

Centralno prezračevanje pri starejših energetsko prenovljenih stavbah

S težavo glede kakovosti zraka in dobrega počutja se običajno srečate po energetski prenovi obstoječe stavbe. Da bo ogrevanje vaše stavbe energetsko in stroškovno učinkovito, se vgradijo nova okna, zamenja se streha ter izvedejo toplotno izolacijski ukrepi. Nastane navzkrižje interesov med smiselno toplotno izolacijo in potrebami po svežem in čistem zraku. 

 

Kopalnica s prezračevalno napravo na stropu

 

Lokalno prezračevanje ali centralno prezračevanje z rekuperacijo?

Da boste dihali zdrav zrak, prostor pa obenem ne bo izgubljal toplotne energije, predlagamo vgradnjo prezračevalne naprave, ki bo zagotovila avtomatsko menjavo zraka, ki bo hkrati tiha in učinkovita. Na voljo sta dve možnosti vgradnje:

 1. Lokalno prezračevanje z rekuperacijo
 2. Centralno prezračevanje z rekuperacijo

Centralno prezračevanje oz. centralni prezračevalni sistem je zaradi zahtevanih gradbenih del, spuščanja stropov, prebojev sten ter zagotovitve centralnega dvižnega voda prezračevalnih cevi, pogosto težko vgraditi po izvedeni energetski prenovi stavbe.

Zato svetujemo temeljit razmislek o bodočem prezračevanju notranjih prostorov, še predno se odločite za popolno energetsko prenovo objekta. V kolikor je mogoče, predlagamo predpripravo prezračevalnih cevi, ki se lahko namestijo tudi pod toplotnim ovojem stavbe.

Lokalno prezračevanje z rekuperacijo oz. decentralno prezračevanje je sicer manj učinkovita rešitev prezračevanja prostorov v primerjavi s centralnim prezračevanjem. Je pa pogosto edina smiselna odločitev, kadar izvedete energetsko prenovo stavbe. In dovolj učinkovita, da vam zagotovi prijetno klimo v vaših prostorih.

 

V novo hišo ne želite vgraditi centralnega prezračevanja, ker imate raje odprta okna in doživljanje narave?

Gradnja nove hiše vam daje možnost, da zgradite dom svojih sanj. Z odpiranjem oken in steklenih drsnih vrat želite prijetno in udobno notranjost povezati z naravnim okoljem. In prav je tako. Tudi vgradnja centralnega prezračevanja vam to ne bo preprečila, saj se zaradi tega ni potrebno zapirati med štiri stene.

 

Rekuperator nameščen nad pralnim strojem

 

Poleti se lahko povežemo z naravnim okoljem, pri tem pa tvegamo izgubo filtracije zraka. Zato priporočamo, da tudi v poletnem času pustite prezračevalni sistem prižgan, da bodo filtracija zraka in ostale koristi centralnega prezračevanja kar najboljše izkoriščene.

Številni uporabniki novih hiš se za vgradnjo centralnega prezračevanja niso odločili, saj so želeli sami odpirati okna in s tem ohraniti stik z naravo. Na žalost se z njimi pogosto srečujemo kasneje, saj si želijo, da bi v času načrtovanja hiše sprejeli drugačno odločitev in bi vgradili centralno prezračevanje. 

Razlogi za to so: 

 • Nova hiša je zelo zatesnjena in potrebuje prepogosto odpiranje oken
 • Za odpiranje oken nimajo časa
 • Talno ogrevanje v hiši ni hitro odzivno in se po odprtju oken prostori počasi ogrejejo
 • Stroški ogrevanja so višji kot so pričakovali
 • V prostorih pogosto zaznavajo zatohel zrak, še posebno, če je v prostoru več oseb
 • V novi hiši se srečujejo z prekomerno vlago in pojavom plesni

Da bo bivanje v novi hiši kar se da prijetno, vam svetujemo, da vseeno premislite o možnosti vgradnje centralnega prezračevanja. Če ne drugega, načrtujte in izvedite vsaj predpripravo razvoda centralnega sistema, torej vgradite vse podometne elemente prezračevanja, ki bodo omogočili morebitni kasnejši nakup in vgradnjo same centralne prezračevalne naprave oz. centralnega rekuperatorja.

 

Cena prezračevanja z rekuperacijo

Investicija v celoten sistem centralnega prezračevanja za 200 m2 veliko hišo se okvirno giblje med 6.000 in 9.000 eur.

Pravijo, da je gradnja nove hiše, kot metanje denarja v žakelj brez dna. Pri tako visoki investiciji, želite prihraniti tam, kjer je to mogoče.

Morda ste ocenili, da vam za investicijo v prezračevalni sistem primanjkuje dovolj finančnih sredstev. 

 
Vendar vam bo vgradnja centralnega prezračevanja z rekuperacijo preprečila oz. bistveno zmanjšala onesnaženje notranjega zraka in zagotovila kakovosten zrak v prostorih. To bo pozitivno vplivalo na vaše počutje, in še bolj pomembno vaše zdravje! Ne da bi pri tem izgubljali energijo in denar. 

 

Sodobno oblikovan zračnik za rekuperacijo na steni v dnevni sobi

 

Eko sklad za rekuperacijo

Če še vedno menite, da je investicija v prezračevanje z rekuperacijo previsoka, imamo pozitivno novico. Učinkoviti prezračevalni sistemi so subvencionirani s strani Eko sklada.

Finančni vložek se tako dodatno zniža za 20% oz. največ za do 2.000 eur.

Prihranki na dolgi rok so visoki, kot kaže angleška študija Ventilation Alnor. 

Še vedno niste prepričani?

Svetujemo vam premislek o vgradnji podometnih elementov prezračevanja in pripravo vsega potrebnega, da se morebitna investicija v prezračevalno napravo oz. sam rekuperator lahko izvede pozneje, npr. čez nekaj let. 

 

Unikatna rešitev prezračevanja za nove hiše: kompaktne toplotne črpalke zrak/voda s prezračevalnim sistemom

Glavna prednost kompaktne toplotne črpalke zrak/voda s prezračevalnim sistemom je, da v eni napravi združuje štiri različne funkcije – centralno prezračevanje, ogrevanje prostorov, pripravo tople sanitarne vode ter pohlajevanje prostorov v poletnih dneh. Vse štiri delujejo zelo učinkovito, zato je naprava idealna za nizkoenergijske in pasivne objekte, velike do približno 240 kvadratnih metrov, ki imajo vgrajeno nizkotemperaturno ogrevanje do 35 stopinj Celzija. Z njeno vgradnjo se boste v novi hiši dobro počutili in zagotovo dosegli zdrave bivanjske pogoje ter zelo nizko porabo energije.

 

Kompaktna toplotna črpalka s prezračevalnim sistemom v kleti

 

Vgradnja centralnega prezračevanja z rekuperacijo

Rekuperator oz. centralna prezračevalna naprava je sodobno oblikovana in se prilega v vsak ambient. Upravljalna enota, s pomočjo katere uravnavate svežino zraka, je nameščena na napravi in je povsem enostavna za uporabo. Delovanje celotnega sistema je izredno tiho. 

Poleg rekuperatorja, ki je običajno nameščen na steni ali vgrajen podometno na strop, za delovanje celotnega sistema centralnega prezračevanja potrebujete vgraditi podometne elemente prezračevanja.

V Veto Group se zavzemamo za premišljene sisteme in izdelke priznanih in svetovno uveljavljenih proizvajalcev. V naši ponudbi najdete prezračevalne elemente za vpih in zajem zraka, prezračevalne cevi, komore, rešetke, regulatorje pretoka... in ostalo opremo za vgradnjo, povezavo in tesnjenje elementov prezračevalnega sistema. Kakšni so pogoji za vgradnjo prezračevalnih elementov preberite tukaj.

Nudimo prodajni program za zahtevne odjemalce ter rešitve za vsak žep. Kvaliteta je na prvem mestu. Strokovnost pa se pozna v detajlih.

Prezračevalni elementi, ki so na voljo v trgovinah Veto Group zagotavljajo:

 • Visoko raven higiene z antistatičnim in antibakterijskim cevnim sistemom, ki preprečuje razvoj bakterij
 • Nizkošumnost
 • Prilagodljivost elementov
 • Zanesljivost in tesnost
 • Široko možnost uporabe
 • Zajamčeno kakovost

Ker je danes velik poudarek na videzu interierja ne spreglejte ponudbe privlačnih oblik prezračevalnih rešetk in ventilov, ki so na voljo v različnih oblikah, barvah in vzorcih.

 

Vzdrževanje in čiščenje sistema ter menjava filtrov

Rekuperator vsebuje dva filtra, katerih namen je prestrezanje vseh nečistoč in zdravju škodljivih prašnih delcev. Filtra je potrebno redno menjati, kar v praksi pomeni menjavo na 60 do 120 dni. Menjava filtrov je zelo preprosta.

Vgrajena prezračevalna cev za rekuperacijo v prerezu

 

Prezračevalni sistem je vgrajen v stavbo verjetno za vedno, zato ga je potrebno tudi vzdrževati. Sistem ima sicer antistatične in antibakterijske cevi ter ostale elemente, ki preprečujejo razvoj bakterij. Kljub temu, svetujemo enkrat letno ročno čiščenje rešetk, ventilov in cevi, do koder jih dosežemo z rokami.  

Na približno 10 let pa svetujemo tudi čiščenje celotnega razvodnega sistema.

Poglejte si posnetek, kako poteka čiščenje centralnega prezračevalnega sistema:

 

Potrebujete nasvet strokovnjaka?

Naši svetovalci so vam na voljo za vaša vprašanja.