Katera toplotna črpalka je najboljša izbira za prenovo ogrevanja?

Katera toplotna črpalka je najboljša izbira za prenovo ogrevanja?

Tako kot pri novogradnjah se tudi pri lastnikih obstoječih nepremičnin vedno bolj uveljavlja vprašanje energetske učinkovitosti stavb. Po podatkih SURS-a se v gospodinjstvih največ energije porabi za ogrevanje prostorov in pripravo tople sanitarne vode – skoraj 80 %! Zato poleg energetske prenove stavbe svetujemo, da dobro premislite in izberete sodobno in učinkovito rešitev ogrevanja, ki bo prilagojena zahtevam vašega objekta in vašemu življenjskemu slogu.

Ogrevalne toplotne črpalke so inovativna in učinkovita rešitev za ogrevanje stavb. Te naprave izkoriščajo obnovljive vire energije iz okolja, kot so zrak, voda ali zemlja, in jih pretvorijo v uporabno toploto za ogrevanje prostorov in sanitarne vode. V nadaljevanju bloga bomo raziskali dejstva in prednosti, ki jih ponuja toplotna črpalka za ogrevanje, vam pojasnili zakaj je za prenovo primerna visokotemperaturna toplotna črpalka in izpostavili nekaj učinkovitih toplotnih črpalk za prenovo ogrevanja.

Skok na temo:

 

Toplotne črpalke za ogrevanje – kaj pravi EU statistika?

Združenje EU na področju toplotnih črpalk, EHPA, v svoji analizi iz leta 2023 ugotavlja, da je v Evropi montiranih več kot 20 milijonov toplotnih črpalk za ogrevanje. V letu 2022 je bilo v EU prodanih okoli 3 milijone toplotnih črpalk. Prodaja je iz leta 2021 na 2022 narasla za kar 39%, vendar pa se je trend v letu 2023 prvič obrnil – prodanih je bilo namreč okoli 5% manj toplotnih črpalk kot v letu 2022.

Upočasnitev prodaje toplotnih črpalk ogroža podnebne in energetske cilje EU. Za izpolnitev načrta REPowerEU je do leta 2030 potrebno doseči 49% delež obnovljivih virov energije pri ogrevanju in namestiti 60 milijonov toplotnih črpalk za ogrevanje.

 

Zakaj prenoviti ogrevanje in vgraditi toplotno črpalko?

O glavnih razlogih za prenovo ogrevanja smo govorili že v našem blogu o ogrevalnih sistemih. Navadno se lastniki stavb za prenovo odločijo zaradi visokih stroškov ogrevanja, starosti in okvar obstoječega sistema, nezadostnega ogrevanja, želje po večjem udobju ter tudi zaradi okoljskega vidika.

Prenova ogrevanja in vgradnja toplotne črpalke lahko prinese številne prednosti, ki vplivajo na finančne, okoljske in praktične vidike. Nekaj ključnih prednosti vgradnje toplotne črpalke za ogrevanje:

Nižji stroški ogrevanja: Toplotne črpalke so varčne naprave, ki energijo ustvarjajo iz obnovljivih naravnih virov iz okolja, saj odvzamejo toploto, ki jo vsebuje zrak, zemlja ali voda (podtalnica), in tako iz okolja pridobijo tudi do 85 % brezplačne energije. Toplotne črpalke za ogrevanje na ta način omogočajo bistveno nižje stroške ogrevanja v primerjavi s tradicionalnimi sistemi ogrevanja na fosilna goriva, kot so plin, nafta ali elektrika.

Dolgoročni prihranki: Čeprav je začetna investicija v toplotno črpalko za centralno ogrevanje običajno višja kot v ogrevanje na plin, kurilno olje ali električno ogrevanje, se ta praviloma dokaj hitro povrne zaradi nižjih obratovalnih stroškov in dolgoročnih prihrankov pri energiji.

Manjši ogljični odtis: Ker toplotne črpalke za ogrevanje izkoriščajo obnovljive vire energije in imajo visoko energetsko učinkovitost, imajo bistveno manjši ogljični odtis v primerjavi s tradicionalnimi ogrevalnimi sistemi, kar prispeva k zmanjšanju emisij toplogrednih plinov in varovanju okolja.

Čista kurilnica ali nov prostor za ustvarjanje: Prenova kurilnice z vgradnjo toplotne črpalke ne zagotovi le sodobno in energetsko učinkovito ogrevanje, ampak odpira tudi nove možnosti za izkoriščanje prostora. Prenovljena kurilnica ne potrebuje dimnika, cisterne za olje, skladišča za drva, pelete, ali sekance, zato se ta prostor lahko uporabi za ustvarjalne hobije, telovadbo, sprostitev ali celo kot dodatno sobo. Prenovljeni prostor je čist in urejen, brez prahu, umazanije, vonjav, uporabnik pa brez skrbi za ogenj ali ogljikov monoksid.

Subvencije Eko sklada: Na voljo so subvencije in druge spodbude za naložbo v energetsko učinkovite tehnologije, vključno s toplotnimi črpalkami, kar lahko zmanjša začetne stroške naložbe. Oglejte si trenutno aktivne subvencije Eko sklada.

 

Toplotna črpalka v starejši hiši - ali je to dobra izbira?

Mnogi lastniki starejših hiš se sprašujejo, ali so toplotne črpalke primerne za ogrevanje prostorov z radiatorskim sistemom. Skrbi jih, da so te naprave primerne le za talno ogrevanje, kar pa ne drži.

Toplotne črpalke namreč omogočajo:

  • Visokotemperaturno ogrevanje prostorov: uporabno za ogrevanje stavb z radiatorskim sistemom;
  • Nizkotemperaturno ogrevanje prostorov: uporabno za talno ali stensko ogrevanje v sodobnih nizkoenergijskih stavbah;
  • Pripravo tople sanitarne vode.

Za optimalno delovanje toplotne črpalke je pomembna zahtevana temperatura predtoka ogrevalnega sistema. To je temperatura ogrevalne vode, ki vstopa v radiatorje ali talno ogrevanje.

Toplotna črpalka mora biti torej ustrezno dimenzionirana glede na zahteve objekta.

Manjša kot je razlika med temperaturo okolja in temperaturo predtoka, bolj učinkovito deluje toplotna črpalka. Starejše, neizolirane stavbe potrebujejo za ogrevanje višjo temperaturo predtoka. Hkrati pa je pozimi običajno temperatura okolja (zunanjega zraka, zemlje…) nizka, kar pomeni, da mora toplotna črpalka porabiti več energije, da nadomesti to razliko v temperaturah in učinkovito ogreje ogrevalno in sanitarno vodo.

Čeprav so starejše hiše velikokrat tudi manj energetsko učinkovite, so lahko še vedno primerne za ogrevanje s toplotno črpalko. Sodobne toplotne črpalke za ogrevanje so namreč zelo zmogljive in delujejo tudi pri zelo nizkih zunanjih temperaturah. V primerjavi s tradicionalnimi sistemi ogrevanja, prinesejo znatne prihranke pri stroških ogrevanja ter bistveno izboljšajo udobje bivanja. Zaradi tega so lahko odlična izbira tudi za ogrevanje starejših hiš.

Visokotemperaturne toplotne črpalke so sicer dobra izbira za ogrevanje energetsko potratnih stavb v ostrem podnebju z radiatorskim ogrevanjem, vendar niso nujno najboljša rešitev za vse takšne stavbe. Izkušnje kažejo, da pri objektih z zelo visoko porabo ogrevalne energije (nad 4000 litrov olja letno) toplotna črpalka sicer ogreje stavbo, vendar ni idealna oz. perfektna rešitev. V takšnih primerih je priporočljiva vsaj delna energetska sanacija stavbe, vgradnja večjih radiatorjev ali bivalentno obratovanje toplotne črpalke (kombinacija s sekundarnim virom ogrevanja). V nasprotnem primeru toplotna črpalka morda ne bo prinesla želenih prihrankov ali učinkovitosti. Na voljo so tudi močnejše toplotne črpalke, vendar te zahtevajo večjo moč varovalk (3 x 32 A ali več), če se upošteva tudi poraba drugih elektronskih naprav v stavbi (hladilnik, sušilni stroj...).

V kolikor želite prenoviti ogrevanje, vas vabimo, da nas povprašate za nasvet. Dileme pri odločitvi o ogrevanju in vgradnji toplotne črpalke vam bo pomagal rešiti naš strokovni svetovalec, ki bo ponudil vam prilagojeno rešitev ter informacijo, ki bo odlična osnova za odločitev, v katero smer naj gre investicija. Izbira za vaš dom bo tako lažja in manj stresna.

 

Je vaša stavba primerna za vgradnjo toplotne črpalke?

Strokovnjaki iz podjetja Stiebel Eltron pojasnjujejo: če je temperatura predtoka vašega obstoječega ogrevanja na olje, plin, lesno biomaso… nižja od 55 °C, ga lahko brez skrbi zamenjate s toplotno črpalko, ne da bi bilo potrebno zamenjati radiatorje ali investirati v energetsko sanacijo stavbe.

Pri talnem ogrevanju je namreč temperatura predtoka običajno okoli 35 °C, medtem ko se pri radiatorjih običajno v sistem dovaja višja temperatura predtoka, ki lahko doseže tudi 70 °C – a ni nujno, da je tako. Pogosto je temperatura predtoka pri ogrevanju s tradicionalnimi sistemi nastavljena previsoko glede na ogrevalne potrebe stavbe in so radiatorji prevroči.

Svetujejo, da opravite test, s katerim lahko sami določite temperaturo predtoka v vašem domu in preverite ali lahko s temperaturo predtoka 55 °C dobite dovolj tople radiatorje in dosežete udobno temperaturo v prostoru. Za učinkovito izveden preizkus morajo biti zunanje temperature čim nižje (pod ničlo).

  1. korak: Temperatura predtoka se prikaže na upravljalni enoti peči ali na termometru v kurilnici, ki prikazuje temperaturo predtoka. S spremembo ogrevalne krivulje znižate temperaturo predtoka oz. dvižnega voda. Višja kot je vrednost ogrevalne krivulje, višja je temperatura predtoka, odvisna od zunanje temperature.
  2. korak: Ko se temperatura predtoka zniža, popolnoma odprite radiatorske termostate. Če so vaši prostori po nekaj urah prijetno ogreti, za udobno ogrevanje vašega doma zadoščajo nižje temperature predtoka. V tem primeru lahko obstoječo ogrevalno peč zamenjate s toplotno črpalko, ne da bi bilo potrebno zamenjati radiatorje ali poseči v izolacijo stavbe.

V kolikor znižana temperatura predtoka ne zadošča za ogrevanje vaših prostorov in sanitarne vode ter so vaši prostori prehladni, pomeni, da svojega doma trenutno ne morete ogreti s temperaturo predtoka do 55°C. Kljub temu obstaja možnost za vgradnjo toplotne črpalke in boste lahko tudi vi ogrevali svoj dom z varčno in okolju prijazno toplotno črpalko. Kontaktirajte nas in naši strokovnjaki bodo presodili ter vam svetovali ustrezno rešitev, ki bo prilagojena zahtevam vašega objekta.

 

Najboljše toplotne črpalke za prenove

Za prenovo ogrevanja starejših stavb je nujno dobro načrtovati in izbirati primerno toplotno črpalko. Pripravili smo seznam toplotnih črpalk, ki jih naši strokovnjaki priporočajo za vgradnjo pri prenovi starejših objektov.

 

Najboljše visokotemperaturne toplotne črpalke zrak-voda

Visokotemperaturne toplotne črpalke so nadvse primerne za vgradnjo v starejše stavbe, ki so energetsko bolj potratne in imajo večje izgube toplote skozi stene, streho in okna. Visokotemperaturna toplotna črpalka omogoča pripravo ogrevalne vode na višjo temperaturo, kar v praksi pomeni, da naprava ogrevalno vodo ogreje na 60°C ali več. Na ta način omogoča učinkovito ogrevanje prostorov tudi pri nizkih zunanjih temperaturah pozimi.

 

Naše priporočilo: Monoblok toplotna črpalka zrak-voda - za prenovo ogrevanja hiše

Stiebel Eltron HPA-O 10/13 (C) Premium

Kompaktna toplotna črpalka zrak-voda HPA-O 10/13 (C) Premium je namenjena za postavitev zunaj stavbe. Zagotovi temperaturo predtoka do 65°C, tudi pri zunanji temperaturi - 20°C, kar jo uvršča med najboljše naprave za obnove eno- ali več družinskih hiš z radiatorskim ogrevanjem. Monoblok toplotna črpalka z visoko energetsko učinkovitostjo (A+++/A++) ima toplovodno povezavo z grelnikom tople sanitarne vode in zalogovnikom vode, ki sta nameščena v kurilnici, kjer se po prenovi odpre prostor še za druge namene. Glede na študijo švicarskega urada za energijo FAWA je bila to najboljša toplotna črpalka zrak-voda za posodobitev ogrevalnega sistema.

VEČ O TOPLOTNI ČRPALKI HPA-O 10/13 (C) PREMIUM

 

Naše priporočilo: Toplotna črpalka zrak-voda brez zunanje enote - za prenovo ogrevanja hiše

Stiebel Eltron WPL 19/24 I(K)

Toplotne črpalke brez zunanje enote so atraktivne predvsem zaradi svoje postavitve. Vgradijo se namreč v izbrani prostor v hiši, kar pomeni, da vrt ostane nedotaknjen in glasnost ter izgled naprave ne bosta motili vas in vaših sosedov.

Toplotna črpalka brez zunanje enote WPL 19-24 I(K) predstavlja odlično rešitev za prenovo ogrevanja eno in dvo-družinskih hiš z radiatorskim ogrevanjem. Dosega visoko temperaturo predtoka - do 65 °C in vrhunske izkoristke tudi, ko zunanje temperature dosežejo dvomestne negativne številke. Visoka energijska učinkovitost naprave (A+++/A++) zagotavlja učinkovito ogrevanje prostorov in pripravo tople sanitarne vode preko ločenega grelnika TSV skozi vse leto.

VEČ O TOPLOTNI ČRPALKI WPL 19-24 I(K)

 

Naše priporočilo: Toplotna črpalka zrak-voda z vgrajenim grelnikom sanitarne vode – toplotna črpalka za stanovanje

De Dietrich STRATEO R32

Toplotna črpalka zrak voda Strateo R32 je sicer na voljo le v treh različnih močeh (4,5, 6 in 8 kW) kar je običajno idealno za nove nizkoenergijske hiše s talnim gretjem in hlajenjem. Izkušnje s trga kažejo, da je toplotna črpalka odlična tudi za ogrevanje stanovanj, ki imajo svoj individualni sistem ogrevanja prostorov in pitne vode, saj ne zavzame veliko prostora in jo lahko skrijete kar v omaro. Notranja enota toplotne črpalke za stanovanje je namreč izredno kompaktnih dimenzij z merami 56×59×195 cm, do vseh ključnih elementov sistema pa je mogoče dostopati s sprednje strani.

V kompaktnem ohišju toplotne črpalke za stanovanje je že vgrajen 190-litrski grelnik sanitarne vode, ki zlahka zadosti potrebam po topli vodi 6-članske družine. Toplotna črpalka za ogrevanje stanovanja Strateo R32 dosega temperaturo predtoka - do 60 °C in je zato primerna tudi za radiatorsko ogrevanje.

VEČ O TOPLOTNI ČRPALKI STRATEO R32

 

Naše priporočilo: Toplotna črpalka zrak-voda s številnimi izvedbami - za prenovo ogrevanja hiše

Panasonic Aquarea T-CAP

Visokotemperaturna toplotna črpalka zrak voda Aquarea T-CAP je na voljo v več modelih, ki ponujajo raznorazne rešitve za ogrevanje slabše izoliranih hiš z radiatorskim sistemom. Naprave ohranjajo izhodno moč ogrevanja tudi pri zunanji temperaturi do -20 °C brez pomoči električnega grelnika (pri 35 °C ogrevalne vode). Visokotemperaturna toplotna črpalka monoblok generacije J dosega temperaturo predtoka do 65 °C, ostali modeli pa do 60 °C.

VEČ O TOPLOTNI ČRPALKI AQUAREA T-CAP

 

Naše priporočilo: Toplotna črpalka zrak-voda, ki je tovarniško prilagojena za priključitev k obstoječi peči na olje/plin/lesno biomaso - za prenovo ogrevanja hiše

De Dietrich HPI-S

Toplotna črpalka za ogrevanje hiše HPI-S je tovarniško prilagojena za priključitev k obstoječi peči na olje, plin ali lesno biomaso ter služi kot odlična dopolnitev k obstoječemu ogrevalnemu sistemu. Priklop toplotne črpalke na peč je hiter in enostaven, povezane enote pa delujejo kot en, povezan sistem in zagotavljajo optimalno ogrevanje ne glede na zunanje temperature. Ob nizkih zunanjih temperaturnih pogojih tako toplotni črpalki prostore pomaga dogrevati obstoječa peč na olje, plin ali lesno biomaso. Toplotna črpalka za ogrevanje in sanitarno vodo vam nudi kakovostne in inovativne rešitve ter brezskrbnost, saj vam zagotavljamo 5 letno garancijo na celotno napravo brez doplačil.

VEČ O TOPLOTNI ČRPALKI HPI-S

 

Naše priporočilo: Toplotna črpalka za prenovo večjih objektov

Stiebel Eltron WPL 47/57

Monoblok toplotna črpalka zrak-voda WPL 47/57 je primerna za stavbe z večjo potrebo po ogrevalni moči, tudi z radiatorskim ogrevanjem. Za posodobitev ogrevanja velikih stavb je odlična tudi zato, ker ima možnost kaskadne povezave (6×), s katero svojo zmogljivost še poveča in prilagodi moč zahtevam velikih objektov. Toplotna črpalka za ogrevanje ima "gobasto" ohišje, ki ščiti uparjalnik pred zunanjimi vplivi, kar je še posebej primerno na območjih, kjer pogosto sneži. Toplotna črpalka za zunanjo postavitev zahteva minimalne gradbene posege ter majhno izrabo prostora – izvedbena višina naprave je le 1,5 metra.

VEČ O TOPLOTNI ČRPALKI WPL 47/57

 

Najboljše visokotemperaturne toplotne črpalke zemlja-voda oz. voda-voda

Za vir energije in delovanje toplotne črpalke voda-voda se v praksi največkrat uporabi podtalnica. Konstantna temperatura podtalnice se preko leta giblje med 8 °C in 12 °C, kar pomembno vpliva na visoko učinkovitost toplotne črpalke voda-voda. Toplotne črpalke zemlja-voda kot vir energije izkoriščajo zemljo. Naprava izkorišča toploto zemlje preko dveh možnih načinov: preko zemeljskega kolektorja ali preko geosonde. Zaradi konstantnega vira toplote preko celega leta imajo toplotne črpalke voda-voda in zemlja-voda višje izkoristke in dosegajo višji COP v primerjavi s toplotnimi črpalkami zrak-voda. To običajno povzroči še nižje obratovalne stroške ogrevanja stavbe in nižjo porabo električne energije.

Visokotemperaturne toplotne črpalke voda-voda in zemlja-voda so tako zelo primerne za vgradnjo v starejše in energetsko potratne objekte. Te naprave dosegajo visoka ogrevalna števila COP in visoke temperature predtoka tudi pri nizkih zunanjih temperaturah pozimi.

 

Naše priporočilo: Visokotemperaturna toplotna črpalka zemlja-voda oz. voda-voda za prenovo ogrevanja hiše

Stiebel Eltron WPF 4-16 (cool)

Toplotna črpalka za ogrevanje z radiatorji zemlja-voda in voda-voda WPF 4-16 (cool) je primerna za eno in več-družinske hiše ter manjše poslovne objekte. Poleg hitre in varne namestitve v hiši je ta naprava poznana po izjemno varčnem delovanju na minimalnem prostoru, ki ga zavzame.

Najvišja temperatura predtoka, ki jo zagotovi, je 65 °C, kar zagotavlja učinkovito ogrevanje prostorov preko radiatorjev ter visoko udobje pri oskrbi s toplo sanitarno vodo. Naprava dosega visoko energetsko učinkovitost (A+++/A++) in ima tudi možnost funkcije hlajenja.

VEČ O TOPLOTNI ČRPALKI WPF 4-16 (COOL)

 

Naše priporočilo: Toplotna črpalka zemlja-voda oz. voda-voda za prenovo večjih objektov

Stiebel Eltron WPE-I 33-87 H400 Premium

Kompaktna toplotna črpalka za ogrevanje in sanitarno vodo zemlja-voda oz. voda-voda WPE-I 33-87 H400 Premium je idealna za vgradnjo v večje stanovanjske stavbe, poslovne in industrijske objekte. Visokotemperaturna toplotna črpalka ima možnost kaskadne povezave 16-ih naprav, s katero svojo zmogljivost še poveča in prilagodi moč zahtevam velikih objektov (do 1,4 MW). Dosega izjemno visoko energetsko učinkovitost (A+++/A+++), zaradi česar je poraba električne energije zalo nizka. Ta vrhunska naprava je primerna tudi za prenove zgradb z radiatorskim ogrevanjem, sanitarno vodo pa pripravi preko ločenega grelnika sanitarne vode.

VEČ O TOPLOTNI ČRPALKI WPE-I 33-87 H400 PREMIUM

 

Hibridne toplotne črpalke

Hibridne toplotne črpalke združujejo zanesljivost in udobje ogrevanja na plin oz. olje ter na drugi strani brezplačni in ekološki doprinos energije iz okolice s pomočjo delovanja toplotne črpalke. Uporabljajo vsaj dva različna vira energije in tako zagotavljajo najboljšo učinkovitost in zmogljivost ogrevanja, ne glede na zunanje temperature okolice.

Hibridno toplotno črpalko sestavljata peč na plin ali oljna peč ter toplotna črpalka zrak-voda. Hibridni sistem samostojno izbere tisti vir energije, ki ob trenutnih cenah energentov in trenutnih vremenskih razmerah omogoča največje prihranke.

Hibridne toplotne črpalke za ogrevanje so primerne za starejše oz. slabše izolirane hiše, kjer samostojno delovanje toplotne črpalke ne zagotovi zadostne toplote ter energetsko potratne hiše, ki so potrebne obnove kurilnice in kjer je potrebno zamenjati celoten ogrevalni sistem.

VEČ O HIBRIDNIH SISTEMIH

 

Zavedamo se, da je izbira prave toplotne črpalke lahko težka odločitev. Naši strokovnjaki vam lahko nudijo brezplačno strokovno svetovanje in pomagajo prilagoditi rešitev vašim specifičnim potrebam. Obiščete nas lahko tudi v Veto Group poslovalnicah po Sloveniji. Kontaktirajte nas in skupaj bomo našli optimalno rešitev ogrevanja za vas.